Paszteciki drobiowe z warzywami
- kurczak z warzywami w cieście francuskim
Kuchnia brytyjska obfituje w dania nieskomplikowane, przygotowane z łatwo dostępnych składników. Do najbardziej tradycyjnych potraw brytyjskich zaliczają się różnego rodzaju pieczone mięsa - szczególnie wołowina i jagnięcina, czyli tzw. Sunday roast, a także słynne fish and chips, czy English breakfast. Kuchnia angielska obfituje także w różnego rodzaju zapiekanki. Do najsłynniejszych należy cottage pie. Jednakże, wachlarz zapiekanek jest w kuchni angielskiej ogromny. Co prawda kuchnia brytyjska poza ganicami samej Anglii nie cieszy się najlepszą reputacją, zarzuca się jej bowiem brak wyrazistego smaku. Wpływ na tę opinię miał okres pierwszej i drugiej wojny światowej, w czasie której jakość i dostępność składników była bardzo zła. Obecnie kuchnia brytyjska zmienia swoje oblicze na coraz lepsze i cieszy się uznaniem wielu smakoszy. Poprzez wykorzystanie wpływu kuchni dawnych kolonii brytyjskich, czy kuchni sąsiedzkich dzisiejsze dania brytyjskie są wyjątkowo smaczne. Piersi kurczaka, z iście brytyjskim serem cheddar, groszkiem kukurydzą i marchewką w kopercie z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na smaczny posiłek w stylu brytyjskim. Paszteciki świetnie smakują na ciepło, a jeszcze lepiej na drugi dzień, jako lunch do pracy.
Składniki dla 4 osób:
- 2 łyżeczki oleju
- 2 ząbki czosnku, rozgniecionego
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 1,5 szklanki kurczaka, pokrojonego
- 1/3 szklanki mrożonego groszku
- 1/3 szklanki kukurydzy
- 1 marchewka, drobno pokrojona
- 2 łyżeczki musztardy Dijon
- 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
- 1/4 szklanki sera cheddar, grubo startego
- 4 płaty ciasta francuskiego (2 paczki)
- 1 jajko
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza.
- Rozgrzej olej na patelni i smaż na nim czosnek i cebulę do momentu zeszklenia. Dodaj kurczaka oraz marchewkę, groszek i kukurydzę. Mieszaj całość i smaż aż stanie się równomiernie gorąca.
- Gotowy płat ciasta francuskiego podziel na dwie części. Na środek każdej z części nałóż 1/4 farszu. Zwiń ciasto w kopertę tak, aby nigdzie nie wystawało mięso. Przy pomocy pędzelka posmaruj zmąconym jajkiem wierzch ciasta. Powtórz czynność z posotałymi częściami ciasta.
- Połóż pierogi na papierze do piecenia i piecz przez około 30 minut w piekarniku.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuń