wtorek, 9 maja 2017

Paszteciki drobiowe z warzywami

Paszteciki drobiowe z warzywami

- kurczak z warzywami w cieście francuskim


Kuchnia brytyjska obfituje w dania nieskomplikowane, przygotowane z łatwo dostępnych składników. Do najbardziej tradycyjnych potraw brytyjskich zaliczają się różnego rodzaju pieczone mięsa - szczególnie wołowina i jagnięcina, czyli tzw. Sunday roast, a także słynne fish and chips, czy English breakfast. Kuchnia angielska obfituje także w różnego rodzaju zapiekanki. Do najsłynniejszych należy cottage pie. Jednakże, wachlarz zapiekanek jest w kuchni angielskiej ogromny. Co prawda kuchnia brytyjska  poza ganicami samej Anglii nie cieszy się najlepszą reputacją, zarzuca się jej bowiem brak wyrazistego smaku. Wpływ na tę opinię miał okres pierwszej i drugiej wojny światowej, w czasie której jakość i dostępność składników była bardzo zła. Obecnie kuchnia brytyjska zmienia swoje oblicze na coraz lepsze i cieszy się uznaniem wielu smakoszy. Poprzez wykorzystanie wpływu kuchni dawnych kolonii brytyjskich, czy kuchni sąsiedzkich dzisiejsze dania brytyjskie są wyjątkowo smaczne. Piersi kurczaka, z iście brytyjskim serem cheddar, groszkiem kukurydzą i marchewką w kopercie z ciasta francuskiego to doskonały pomysł na smaczny posiłek w stylu brytyjskim. Paszteciki świetnie smakują na ciepło, a jeszcze lepiej na drugi dzień, jako lunch do pracy.



Składniki dla 4 osób:
  • 2 łyżeczki oleju
  • 2 ząbki czosnku, rozgniecionego
  • 1 cebula, drobno pokrojona
  • 1,5 szklanki kurczaka, pokrojonego
  • 1/3 szklanki mrożonego groszku
  • 1/3 szklanki kukurydzy 
  • 1 marchewka, drobno pokrojona
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/4 szklanki sera cheddar, grubo startego
  • 4 płaty ciasta francuskiego (2 paczki)
  • 1 jajko

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni Celsjusza. 
  2. Rozgrzej olej na patelni i smaż na nim czosnek i cebulę do momentu zeszklenia. Dodaj kurczaka oraz marchewkę, groszek i kukurydzę. Mieszaj całość i smaż aż stanie się równomiernie gorąca. 
  3. Gotowy płat ciasta francuskiego podziel na dwie części. Na środek każdej z części nałóż 1/4 farszu. Zwiń ciasto w kopertę tak, aby nigdzie nie wystawało mięso. Przy pomocy pędzelka posmaruj zmąconym jajkiem wierzch ciasta. Powtórz czynność z posotałymi częściami ciasta.
  4. Połóż pierogi na papierze do piecenia i piecz przez około 30 minut w piekarniku. 

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Brytyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita


Smacznego!

1 komentarz: