niedziela, 14 maja 2017

Kurczak z papryką po węgiersku

Kurczak w sosie paprykowym

- po węgiersku



Mielona papryka, obok pieprzu i soli jest obowiązkową przyprawą występującą w każdej polskiej kuchni. Zastanawialiście się kiedykolwiek, skąd ów przyprawa pochodzi? Nizina Węgierska jest miejscem idealnym pod uprawę papryki. To właśnie z Węgier, a szczególnie z rejonu Szeged oraz Kolocsa pochodzi w ciągu roku sześćdziesiąt tysięcy ton mielonej papryki. W 1881 roku w Szegedzie została otworzona fabryka wytwarzająca mieloną paprykę przez  Jánosa Kotányi. Trzy lata później założyciel odsprzedał firmę wiedeńskiej filii. Do dzisiaj już austriacka firma Kotanyi ma się doskonale i dostarcza suszone przyprawy także do polskich gospodarstw. Kuchnia węgierska jak żadna inna wykorzystuje paprykę zarówno słodką jak i ostrą w każdej postaci - suszonej, zmielonej, w formie pasty, czy oczywiście świeżej. Kurczak w sosie paprykowym to idealny przykład doskonałego wyważonego smaku kuchni węgierskiej. Mimo, że do sporządzenia sosu zostało użytej stosunkowo dużo mielonej i świeżej papryki, to potrawa nie została przez nią zdominowana w smaku. Do przygotowania dania użyłam słodkiej papryki, w związku z czym swobodnie można właśnie od kurczaka w sosie parykowym rozpocząć podróż kulinarną po Węgrzech, brnąc w coraz to pikantniejsze zakamarki tamtejszej kuchni. 




Składniki dla 2 osób:
  • 2 podudzia z kurczaka
  • 2 nóżki kurczaka
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 30 g masła
  • 40 g przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki mielonej słodkiej papryki 
  • 10 g mąki
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 cm skórki z cytryny
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka soli
  • świeżo zmielony pieprz
  • 100 g kwaśnej śmietany 
  • 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej (opcjonalnie)

Przygotowanie:
  1. Umyj części kurczaka i osusz, a następnie oprósz solą i pieprzem. 
  2. Rozgrzej masło na patelni. Smaż kawałki kurczaka przez około 5 minut ze wszystkich stron na średni ogniu. Skórka powinna się zarumienić. Wyjmij kurczaka z patelni i odstaw. Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę i czosnek.
  3. Wymieszaj przecier pomidorowy z mieloną papryką oraz mąką. Mieszankę przelej na patelnie z cebulą i czosnkiem i podsmażaj kilka minut stale mieszając.
  4. Do sosy dodaj skórkę cytryny oraz mięso. Duś wszytsko na malym ogniu przez blisko 30 minut.
  5. Przekrój paprykę na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w jednocentymetrową kostkę. Dodaj 20 minut przed końcem gotowania do kurczaka. 
  6. Wyjmij skórkę z cytryny i dodaj trochę kwaśnej śmietany. Podgrzewajac na małym ogniu miszaj do uzyskania jednolitej konsystencji, Dopraw solą i pieprzem do smaku. Kawałki kurczaka wyłóż do misek i zalej je sosem. Ewentualnie oprósz posiekaną pietruszką. Podawaj z makaronem. 

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Węgierska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz