Wieprzowina z ryżem
- serbskim sposobem
Serbia graniczy z Węgrami na północy, Rumunią i Bułgarią na wschodzie, Macedonią i Albanią na południu oraz z Czarnogórą, Chorwacją i Bośnią i Hercegowiną na zachodzie. Wszystkie te kraje miały znaczący wpływ na obraz dzisiejszej kuchni serbskiej. Nie tylko sąsiedzi wpłynęły na smak serbskich potraw. Genezy wpsółczesnych dań serbskich można szukać również w kuchni tureckiej. Szczególnie dla południowej Serbii typowe są placki i dania jak baklawa, czy tulumbe, które są właśnie pochodzenia tureckiego. Ale nie tylko w słodyczach poszukiwać można tureckich wplywów w gastronomii serbskiej. Serbia, podobnie jak Turcja, czy Bułgaria ma swoją wersję pochodzącej z Grecji musaki. Wieprzowina jest mięsem lubianym i powszechnie stosowanym w kuchni serbskiej, w przeciwieństwie do większości krajów byłego imperium osmańskiego. Potrawka z wieprzowiny i ryżu to ciekawy pomysł na obiad, który uniesie nasze podniebienie w ciepłe serbskie wyżyny. Danie jest lekko pikantne, a jednocześnie sycące. Zachęcam do przygotowania.
Składniki dla 2 osób:
- 250 g schabu wieprzowego
- 1 duża cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1 czerwona papryka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1/2 papryczki chilli
- 100 g długoziarnistego ryżu, ugotowanego
- 1 łyżka posiekanej natki pitruszki
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 8 oliwek
Przygotowanie:
- Mięso pokrój w kotkę, cebulę i czosnek posiekaj.
- Na dużym ogniu podsmaż na oliwie mięso. Zmniejsz płomień dołóż cebulę i czosnek. Smaż do momentu zarumienienia się, a następnie dolej bulion warzywny, dodaj pastę pomidorową, mieloną paprykę oraz tymianek. Dopraw całość solą i pieprzem. Duś pod przykryciem przez około 30 minut.
- Pokrój w kostkę paprykę oraz papryczkę chilli. Dodaj odsączony i dobrze opłukany ryż, paprykę oraz pomidory do garnka z wieprzowiną. Duś przez kolejne 30 minut. W razie potrzeby dopraw ponownie solą i pieprzem. Posyp na wierzchu siekaną natka pietruszki, przybierz oliwkami.
Wygląda apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń