poniedziałek, 22 maja 2017

Serbska potrawka z wieprzowiny

Wieprzowina z ryżem

- serbskim sposobem


Serbia graniczy z Węgrami na północy, Rumunią i Bułgarią na wschodzie, Macedonią i Albanią na południu oraz z Czarnogórą, Chorwacją i Bośnią i Hercegowiną na zachodzie. Wszystkie te kraje miały znaczący wpływ na obraz dzisiejszej kuchni serbskiej. Nie tylko sąsiedzi wpłynęły na smak serbskich potraw. Genezy wpsółczesnych dań serbskich można szukać również w kuchni tureckiej. Szczególnie dla południowej Serbii typowe są placki i dania jak baklawa, czy tulumbe, które są właśnie pochodzenia tureckiego. Ale nie tylko w słodyczach poszukiwać można tureckich wplywów w gastronomii serbskiej. Serbia, podobnie jak Turcja, czy Bułgaria ma swoją wersję pochodzącej z Grecji musaki. Wieprzowina jest mięsem lubianym i powszechnie stosowanym w kuchni serbskiej, w przeciwieństwie do większości krajów byłego imperium osmańskiego. Potrawka z wieprzowiny i ryżu to ciekawy pomysł na obiad, który uniesie nasze podniebienie w ciepłe serbskie wyżyny. Danie jest lekko pikantne, a jednocześnie sycące. Zachęcam do przygotowania.



Składniki dla 2 osób:
  • 250 g schabu wieprzowego
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka pasty pomidorowej
  • 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 papryczki chilli
  • 100 g długoziarnistego ryżu, ugotowanego
  • 1 łyżka posiekanej natki pitruszki
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 8 oliwek

Przygotowanie:
  1. Mięso pokrój w kotkę, cebulę i czosnek posiekaj.
  2. Na dużym ogniu podsmaż na oliwie mięso. Zmniejsz płomień  dołóż cebulę i czosnek. Smaż do momentu zarumienienia się, a następnie dolej bulion warzywny, dodaj pastę pomidorową, mieloną paprykę oraz tymianek. Dopraw całość  solą i pieprzem. Duś pod przykryciem przez około 30 minut. 
  3. Pokrój w kostkę paprykę oraz papryczkę chilli. Dodaj odsączony i dobrze opłukany ryż, paprykę oraz pomidory do garnka z wieprzowiną. Duś przez kolejne 30 minut. W razie potrzeby dopraw ponownie solą i pieprzem. Posyp na wierzchu siekaną natka pietruszki, przybierz oliwkami. 

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Serbska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Danie pachnące ziołami 4. 

Smacznego!

1 komentarz: