Duckanoo - karaibskie ciasteczka
- z kokosem i rodzynkami
Duckunoo jest popularnym deserem na Jamajce, a także wyspach takich jak Antigua, czy Barbados. Oryginalne ciastka wykonywane są z batatów z dodatkiem mąki kurudzianej, kokosa, brązowego cukru oraz przypraw - a całość powinna być otoczona liściem bananówca. Taki deser gotowany jest we wrzącej wodzie i przybiera często postać klusek. Duckanoo jest stosunkowo nową nazwą dla deserów zawiniętych w liść. Czasami duckanoo przybierają postać małego puddingu z mieszanki tartych słodkich ziemnniaków, kokosa i mąki. Kiedy indziej pod tą nazwą możemy spróbować mącznych babeczek. Duckanoo, które mi wyszło przybrało postać kruchych, kokosowych ciastek. Są proste w wykonaniu, idealne do wspólnego przygotowania w miłym towarzystwie. Ciastka są bardzo dobre same w sobie, ale również świetnie będą smakowały w zestawieniu z bitą śmietaną, czy też lodami.
Składniki dla 5-6 osób:
- 1/2 szklanki na polentę/mąki lub kaszki kukurydzianej
- 2/3 szklanki mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
- 150 g wiórkow kokosowych
- 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 1/2 łyżeczki najlepiej świeżo startej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżki zimnej wody
- 20 g masła
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do temperattury 180 stopni Celsjusza.
- W dużej misce połącz mąkę kukurydzianą i pszenną z wiórkami kokosowymi.
- Zmikusj mleko z esencją waniliową aż do uzyskania gładkiej mieszanki. Dodaj do miski z mąką i wiórkami kokosowymi. Wsyp rodzynki, cukier, gałkę muszkatołowa i cynamon. Całość dokładnie wymieszaj. Dolej wodę i roztopione masło. Ugniataj masę do momentu zniknięcia grudek.
- Z masy uformuj kulki wielkości piłek golfowych i rozłóż je na blasze wyłóżonej papierem do pieczenia.
- Włóż blachę z duckanoo do piekarnika i piecz przez 30 minut.
Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz