niedziela, 15 listopada 2015

Duckanoo - karaibskie ciastecztka z kokosem

Duckanoo - karaibskie ciasteczka

- z kokosem i rodzynkami


Duckunoo jest popularnym deserem na Jamajce, a także wyspach takich jak Antigua, czy Barbados. Oryginalne ciastka wykonywane są z batatów z dodatkiem mąki kurudzianej, kokosa, brązowego cukru oraz przypraw - a całość powinna być otoczona liściem bananówca. Taki deser gotowany jest we wrzącej wodzie i przybiera często postać klusek. Duckanoo jest stosunkowo nową nazwą dla deserów zawiniętych w liść. Czasami duckanoo przybierają postać małego puddingu z mieszanki tartych słodkich ziemnniaków, kokosa i mąki. Kiedy indziej pod tą nazwą możemy spróbować mącznych babeczek. Duckanoo, które mi wyszło przybrało postać kruchych, kokosowych ciastek. Są proste w wykonaniu, idealne do wspólnego przygotowania w miłym towarzystwie. Ciastka są bardzo dobre same w sobie, ale również świetnie będą smakowały w zestawieniu z bitą śmietaną, czy też lodami. 


Składniki dla 5-6 osób:
  • 1/2 szklanki na polentę/mąki lub kaszki kukurydzianej
  • 2/3 szklanki mąki z dodatkiem proszku do pieczenia
  • 150 g wiórkow kokosowych
  • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 szklanka mleka
  • 1/3 szklanki rodzynek
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki najlepiej świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 łyżki zimnej wody
  • 20 g masła


Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do temperattury 180 stopni Celsjusza. 
  2. W dużej misce połącz mąkę kukurydzianą i pszenną z wiórkami kokosowymi.
  3. Zmikusj mleko z esencją waniliową aż do uzyskania gładkiej mieszanki. Dodaj do miski z mąką i wiórkami kokosowymi. Wsyp rodzynki, cukier, gałkę muszkatołowa i cynamon. Całość dokładnie wymieszaj. Dolej wodę i roztopione masło. Ugniataj masę do momentu zniknięcia grudek.
  4. Z masy uformuj kulki wielkości  piłek golfowych i rozłóż je na blasze wyłóżonej papierem do pieczenia.
  5. Włóż blachę z duckanoo do piekarnika i piecz przez 30 minut.

Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz