Tiella
- włoska zapienkanka z bakłażanów, ziemniaków i pomidorów
Tiella jest potrawą pochodzenia włoskiego. Powstaje na bazie ziemniaków, cebuli, często dodaje się do niej także ryż oraz małże. Danie powszechne jest w regionie Apulia w południowych Włoszech, natomiast na terenie Lacjum w południowo-zachodniej części Włoch tiella podawana jest w formie kieszeni z ciasta wypełnionej farszem. Niektóre dania pod nazwą tiella odnoszą się do potrawy w formie zapiekanki, czy też gulaszu. Dzisiejsza tiella nie zawiera owoców morza i stanowi rodzaj zapiekanki ziemniaczanej z plastrami bakłażana, posiekaną cebulą i pomidorami z dodatkiem świeżych ziół. Ten rodzaj tielli wywodzi się z regionu Abruzji, słynącej ze swoich ziemniaków. Co ciekawe, korzenie tielli nie są do końca takie włoskie, jakby się mogło wydawać. Potrawa wywodzi się z XVI wieku, kiedy to Hiszpania miała duże wpływy na terenie Włoch. To był też czas, kiedy za sprawą Hiszpanów ziemniaki wkroczyły na ziemie włoskie i zaczęły powoli wpisywać się do tamtejszego jadłospisu.
Składniki:
- 2 małe bakłażany
- 2 łyżki grubej soli kuchennej
- 1 kg drobno pokrojonych pomidorów, bez skóry i pestek
- 1 drobno pokrojona cebula
- 1 łodyga drobno pokrojonej łodygi selera naciowego
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1 łyżka drobno posiekanego oregano
- 1 łyżka drobno posiekanej świeżej natki pietruszki
- 1 kg obranych ziemniaków
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 łyżki świeżych listków oregano
Przygotowanie:
- Pokrój bakłażana na cienkie plastry, następnie oprósz solą i odstawa w durszlaku na 30 minut, Po tym czasie opłucz warzuwo pod strumieniem zimnej wody i osusz przy pomocy papierowego ręcznika.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 160-180 stopni Celsjusza.
- W misce wymieszaj pomidory, cebulę oraz czosnek z oregano.
- Przy pomocy ostrego noża pokrój ziemniaki na cienkie plasterki. Osusz je papierowym ręcznikiem. W płytkim, dwulitrowym żaroodpornym naczyniu nasmarowanym oliwą wyłóż połowe porcji zimnieków, a na nie rozłóż połowę porcji bakłażana oraz połową wymieszanych wcześniej warzyw. Całość skrop połową oliwy. Powtórz czynność z resztą składników układając wszystko tymi samymi warstwami.
- Przykryj naczynie folią aluminiową i piecz przez 1 godzinę. Zdejmij folię i piecz przez kolejne 30 minut, do momentu aż wszystkie warzywa zmiękną. Wyjmij z piekarnika, wyłóż na talerze i posyp danie świeżymi liśćmi oregano.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Włoska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz