sobota, 21 listopada 2015

Tradycyjny placek ze śliwkami

Tradycyjny placek ze śliwkami

- szybko, po polsku 



Na kuchnie polską wpływ miały przemiany historyczne. Na przestrzeni dziejów kuchnia ulegała wpływom kultur narodów, które zamieszkiwały nasze ziemie. W polskim jadłospisie odnaleźć możemy szczególnie silne wpływy wschodnie takie jak tatarsko-tureckie, ale także rusińskie, niemieckie, francuskie, włoskie jak również żydowskie. Polskie ciasta nie są skomplikowane, ani też przesłodzone - za to je cenie. Śliwki, jabłka i gruszki to owoce, które kojarzą mi się z jesienią od jej najlpeszej strony. Polska zajmuje dosyć wysokie miejsce na arenie światowej producentów śliwek. Lubię wykorzystywac owoce sezonowe w kuchni, a śliwki są wyjątkowo wdzięcznym owocem. Jesienne menu bogate jest w knedle ze śliwkami, dżemy i powidła. Sezon na śliwki dobiega końca, a pogoda za oknem jest dosyć melancholijna. Placek ze śliwkami, jest po prostu wdzięcznym ciastem, szczególnie przy takiej niepogodzie. Ciasto jest proste, wymaga zaledwie kilku śliwek i niewiele czasu. Pachnie miło, a jeszcze przyjemniej smakuje w zestawieniu z herbatą wieczorową porą.


Składniki:
  • 8-10 śliwek
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka, lekko ubite
  • 1 szklanka oleju
  • 1 łyżeczkę ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka soku z wyciśniętej cytryny
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza. Wyłóż tortownicę lub blachę do pieczenia o wymiarach 20x30 cm.
  2. Śliwiki podziel wzdłuż na połówki i usuń pestki. Jajka połącz z cukrem i za pomocą trzepaczki doprowadź do powstania jednolitej, lśniącej i gęstej masy.
  3. Wymieszaj olej z ekstraktem waniliowym, sokiem wyciśniętym z cytryny i jogurtem. Połącz całość z mąką i proszkiem do pieczenia. Przy pomocy metalowej łyżki mieszaj do momentu powstania jednolitej masy. 
  4.  Połącz mase mączną z jajeczną i dobrze wymieszaj. Przełóż ciasto do tortwonicy lub blachy. Rozłóż śliwki na wierzch ciasta i lekki przyciśnij owoce. 
  5. Piecz ciasto przez 35-40 minut. Pozostaw ciasto w piekarniku do wystygnięcia. Wierzch ciasta wedle uznania możesz oprószyć cukrem pudrem.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z JamieOlivier.com

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz