poniedziałek, 16 listopada 2015

Sałatka z rukoli i suszonych pomidorów

Sałatka z rukoli i suszonych pomidorów

- z mozzarellą, ziemniakami i boczkiem


Rokieta siewna, znana powszechnie jako rukola bardzo charakterystyczną rośliną należącą do rodziny kapustowatych. Rośnie dziko w basenie Morza Śródziemnego, nad Morzem Czarnym, ale można ją również spotkać na przykład w Czadzie, Turkmenistanie, czy na Kaukaziu i Zakaukaziu. Rukola ma wyjątkowy orzechowy smak. Idealnie komponuje się ze słonymi i słodkimi dodatkami. Sałatki z rukoli mają charakterystyczny i intensywny smak. Dzisiejsza sałatka sporządzona jest z dodatkiem charakterystycznych włoskich produktów takich jak suszone pomidory w zalewie i ser mozzarella, a także smażony boczek - w oryginale powinna być pancetta, jak również, ziemniaki oraz nasiona słonecznika i dyni. Całość podawana jest z dodatkiem prostych przypraw jak pieprz, czosnek, bazylia, słodka papryka oraz odrobiny musztardy. Sałatka stanowi rodzaj kulinarnego zauroczenia. Jest wyśmienita i swobodnie zastąpi lekki obiad, czy będzie stanowiło jego dodatek. 



Składniki dla 2-3 osób:
  • 100-150 g świeżych liści rukoli
  • 8 plastrów suszonych pomidorów w zalewie
  • 8 plastrów boczku, pokrojone w paski
  • 3 ziemniaki, ugotowane, pokrojone w kostkę
  • 1 łyżka suszonej bazylii
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 4 łyżki nasion słonecznika
  • 1 łyżka nasion z dyni
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 2 łyżki musztardy


Przygotowanie:
  1. Liście opłucz i wysusz przy pomocy papierowego ręcznika. Pomidory pokrój w drobne paski. 
  2. Na małej ilośc oliwy usmaż pokrojone w paski plastry boczku.
  3. Ziemniaki pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem, bazylię i słodką papryką. Wymieszaj z wyciśniętym czosnkiem. Możesz użyć również granulowanego. Na patelni, na której smażył się boczek smaż ziemniaki aż sie zarumienią.
  4. Osuszone liście rukoli wsyp do dużej miski, dodaj suszone pomidory, boczek, ziemniaki w ziołach, Dodaj poszarpane kawałki mozzarelli, musztardę oraz nasiona słoneczniki i dyni. Całość delikatnie wymieszaj. Wstaw do schłodzenia na godzinę do lodówki.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz