Wieniec drożdżowy
z orzechami pekan
Ciasto jest proste do zrobienia. Jedynie wymaga czasu. I nie należy do najtańszych ze względu na cenę orzechów pekan (około 100 zł/kg). Jest za to pyszny słodki i sycący. I malowniczy. Orzechy Pecan pochodzą z wybrzeży Stanów Zjednoczonych i były już znane Indianom. Pecan w ich języku oznaczał "orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią" lub "coś do zmiażdżenia tylko narzędziem". Może dlatego orzechy u nas sprzedawane są bez skorupek. Ze względu na użycie syropu klonowego wypiek jest słodki.
Składniki:
Ciasto:
- 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 2 jajka + jedno żółtko
- 120 g masła (roztopione)
- 1/2 szklanki cukru z dodatkiem łyżeczki ekstraktu z wanilli
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 200 g orzechów pekan
- 1/2 szklanki syropu klonowego
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie:
- Robimy zaczyn: drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru zalewamy 1/4 szklanką letniego mleka. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy 3 łyżki mąki mieszamy i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
- Jajka mieszamy z mlekiem oraz cukrem z wanilią.
- W dużej misce wsypujemy mąkę dodajemy mleko z jajkami oraz masło i sól. Wyrabiamy ciasto tak by odchodziło od rąk. Następnie odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
- Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy po czym rozwałkowujemy na placek o wielkości blachy od piekarnika.
- Orzechy pekan rozkładamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i podpiekamy przez10 minut -tak by się zarumieniły.
- Rozwałkowane ciasto smarujemy syropem klonowym posypujemy cukrem i orzechami. Zawijamy w roladę.
- Ostrym nożem przekrajmy wzdłuż - ale nie do samego końca.
- Paski splatamy ze sobą a na końcu robimy wieniec sklejając końcówki ze sobą.
- Układamy na 30 minut na natłuszczonej blasze. Następnie pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut.
Przepis zaczerpnięty z książki "Moje wypieki i desery" Doroty Świątkowskiej, Wydawnictwo Egmont 2013
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz