środa, 4 listopada 2015

Wieniec drożdżowy

Wieniec drożdżowy

z orzechami pekan

 

Ciasto jest proste do zrobienia. Jedynie wymaga czasu. I nie należy do najtańszych ze względu na cenę orzechów pekan (około 100 zł/kg). Jest za to pyszny słodki i sycący. I malowniczy. Orzechy Pecan pochodzą z wybrzeży Stanów Zjednoczonych i były już znane Indianom. Pecan w ich języku oznaczał "orzech zbyt twardy do zgniecenia dłonią" lub "coś do zmiażdżenia tylko narzędziem". Może dlatego orzechy u nas sprzedawane są bez skorupek. Ze względu na użycie syropu klonowego wypiek jest słodki.


Składniki:

Ciasto:
  • 4 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka + jedno żółtko
  • 120 g masła (roztopione)
  • 1/2 szklanki cukru z dodatkiem łyżeczki ekstraktu z wanilli
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:
  • 200 g orzechów pekan
  • 1/2 szklanki syropu klonowego
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżeczki cynamonu


Przygotowanie:
  1. Robimy zaczyn: drożdże mieszamy z 2 łyżkami cukru zalewamy 1/4 szklanką letniego mleka. Mieszamy aż do rozpuszczenia. Dodajemy 3 łyżki mąki mieszamy i zostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
  2. Jajka mieszamy z mlekiem oraz cukrem z wanilią.
  3. W dużej misce wsypujemy mąkę dodajemy mleko z jajkami oraz masło i sól. Wyrabiamy ciasto tak by odchodziło od rąk. Następnie odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.
  4. Wyrośnięte ciasto chwilę wyrabiamy po czym rozwałkowujemy na placek o wielkości blachy od piekarnika.
  5. Orzechy pekan rozkładamy na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i podpiekamy przez10 minut -tak by się zarumieniły.
  6. Rozwałkowane ciasto smarujemy syropem klonowym posypujemy cukrem i orzechami. Zawijamy w roladę.
  7. Ostrym nożem przekrajmy wzdłuż - ale nie do samego końca.
  8. Paski splatamy ze sobą a na końcu robimy wieniec sklejając końcówki ze sobą. 
  9. Układamy na 30 minut na natłuszczonej blasze. Następnie pieczemy w temperaturze 190 stopni przez około 40 minut.

Przepis zaczerpnięty z książki "Moje wypieki i desery"  Doroty Świątkowskiej, Wydawnictwo Egmont 2013

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz