sobota, 12 grudnia 2015

Ciasteczka Linckie

Ciasteczka Linckie

- kocie oczka-


Ciasteczka linckie są typowymi łakociami znajdującymi regularnie swoje miejsce na świątecznym stole w rejonie dawnych Austro-Węgier. Na Słowacji występują pod nazwą Linecké koláčky. W Austrii znane są pod nazwą Linzer Plätzchen, czy też Linzer Augen. Na naszym Śląsku Cieszyńskim znajdziemy je pod uroczo brzmiącą nazwą Kocie Oczka. Do wykonania ciastek potrzebne są specjalne foremki z "dziurką" w środku. Na szczęście są już u nas dostępne w co niektórych sklepach, do tej pory ich obecność zauważyłam w dwóch sklepach. Do wypełnienia ciastek powinno się tradycyjne użyć konfitury malinowej. Ja użyłam dżemu porzeczkowego i był dobry. Zachęcam i zapraszam do wspólnego świątecznego pieczenia.


Składniki:
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 350 g mąki
  • 250 g masła
  • 130 g cukru
  • 1 białko
  • szczypta soli
  • 150 g dżemu z porzeczek
  • + cukier puder do posypania dla chętnych

Przygotowanie:
  1. Mąkę połączyć z pokruszonym masłem i cukrem. Dodać szczyptę soli, białko i wanilię po czym zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę.
  2. Ciasto rozwałkować na cienki placek- ok 3 mm. Wycinać ciastka- 1/2 z dziurką i druga połowa bez - jako "plecy". 
  3. Ciasteczka piec w 200 stopniach przez 6 do 8 minut - aż będą złociste.
  4. Dżem lub konfiturę podgrzać w garnku. Jeśli jest dużo pestek przetrzeć przez sitko. 
  5. Roztopiony dżem rozprowadzamy po gładkich ciastkach i przyciskamy tymi z dziurką. 
  6. Zostawiamy do wystygnięcia dżemu. Dekorujemy/lub nie cukrem pudrem.

Przepis zaczerpnięty z Tchibo.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz