czwartek, 31 grudnia 2015

Słodkie cygara z ciasta filo

Słodkie cygara

- po grecku, z ciasta filo


Grecja słynie ze swojego smaku. Wyraźnie wyczuwalne są w niej dwie nuty smakowe: cytrusowa oraz cynamonowa. Słodkie cygara przypominają smakiem baklawę. Orzechowy farsz owinięty w ciasto filo z dodatkiem słodkiego syropu cynamonowo-cytrusowego zabierze podniebienie prosto na słoneczne wybrzeże Grecji. Ciasto filo, chociaż kojarzone z Grecją, pochodzi oryginalnie z Persji. Intensywną słodycz greckich deserów Grecy zawdzięczają wpływom tureckim. Turcy również wprowadzili do greckiego cukiernictwa szerokie zastosowanie orzechów i bakalii: pistacji, orzechów włoskich, migdałów i innych. Greckie cygara będą oryginalną odmianą na naszym stole, która zaskoczy smakiem gości. Przygotowanie zajmuje niewiele czasu, dla sprawnych dłoni to 10 minut przygotowania plus dodatkowy czas na pieczenie. Zachęcam do spróbowania. Już jedno cygaro w zupełności zastąpi kawałek ciasta - jest sycące i świetnie będzie się prezentowało i smakowało w towarzystwie kawy, a tym bardziej herbaty. 


Składniki na 30 sztuk:

  • 10 płatów ciasta filo (1 opakowanie ciasta filo)
  • 1,5 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki posiekanych, sparzonych migdałów
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki melonych goździków
  • 150 g roztopionego masła
  • 1 dodatkowa łyżka drobno posiekanych sparzonych migdałów
  • 1/4 dodatkowego mielonego cynamonu
Syrop:
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • skórka starta 1/2 cytryny
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka wody
  • 1 laska cynamonu
  • 2 goździki

Przygotowanie:
  1. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180-190 stopni Celsjusza. Blachę natrzyj tłuszczem lub wyłóż papierem do pieczenia.
  2. Wymieszaj cukier, orzechy, migdały wraz z mielonym cynamonem i goździkami.
  3. Potnij każdy płat ciasta na 3 części, tak aby powstało 30 szerokich wstążek ciasta. Każdy płat ciasta posmaruj masłem. Nałóż trzy płaskie łyżeczki mieszanki orzechowej na końcu każdego paska, pozostawiając po bokach po około 3,5 cm. Zagnij paski ciasta po bokach, posmaruj masłem i zwiń ciasno, formując rulon w kształcie małego cygara. W ten sam sposób przygotuj pozostałe cygara.
  4. Cygara umieść na blasze, posmaruj resztą masła i piecz przez około 12-15 minut - do momentu zbrązowienia ciasta. W między czasie przygotuj syrop rozpuść w garnku cukier w wodzie z sokiem cytryny. Po rozpuszczeniu cukru dodaj skórkę z cytryny, laskę cynamonu i goździki. Gotuj przez 2 minuty na wolnym ogniu bez przykrycia. Lekko ostudź.
  5. Kiedy cygara ostygną ułóż je w jednej warstwie na płytkiej blasze i polej wszystkie ciepłym syropem. Schłodź do temperatury pokojowej, następnie oprósz migdałami i cynamonem.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Grecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz