wtorek, 1 grudnia 2015

Melomakarono - greckie ciasteczka miodowe

Ciasteczka miodowe Melomakarono

- kruche, maślane, pyszne, greckie


Melomakarono to tradycyjny grecki deser o owalnym kształcie. Ciasteczka melomakarona przygotowuje się przede wszystkim w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ciastka przygotowuje się z mąki lub czasami też z grysiku, skórki pomarańczowej z dodatkiem świeżego soku wyciśniętego z pomarańczy i oliwy z oliwek. Często dodaje się również cynamon i orzechy. Po upieczeniu ciastka maczane są na chwilę w miodzie i posypuje sie z wierzchu kawałkami orzechów włoskimi. Można spotkać się także z bardziej nowoczesną wersją ciastek z polewą czekoladową i wieloma innymi odmianami bazujących na tradycyjnej recepturze. Melomakarona to ciasteczka bardzo kruche. Te, które przygotowałam na bazie masła i oleju, co nadało im dodatkowo przyjemnego maślanego aromatu. Ciastka są wyjątkowo smaczne i sycące. Z przyjemnością powtórzę ten przepis. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, co stanowi ich dodatkowy atut. Zachęcam do przygotowania.



Składniki:
  • 125 g masła
  • 2 łyżki startej skórki cytrynowej
  • 1/3 szklanki drobnego cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 szklanki kruszonych orzechów włoskich
  • 2/3 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 łyżki kruszonych orzechów włoskich, dodatkowo
  • 2 łyżeczki nasion sezamu

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni Celsjusza. 
  2. Przy pomocy miksera wymieszaj masło, skórkę cytrynowa i cukier. Ubijaj, stopniowo dolewając olej, aż całość uzyska  lekką i spienioną konsystencję.
  3. Do miski przesiej mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Dodaj pokruszone orzechy i sok pomarańczowy. Wymieszaj całość aż do momentu powstania delikatnej masy.
  4. Nabierz łyżką porcję ciasta i uformuj ciasteczko w kształcie jajka. Wyłóż ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko spłaszcz ciastka i zwierzchy nakłuj je widelcem. 
  5. Piecz w umiarkowanie nagrzanym piekarniku przez 20 minut, aż ciasteczka zbrązowieją. Pozostaw ciastka przez blisko 5 minut na gorących blachach przed ich wyłożeniem. 
  6. W czasie pieczenia ciastek w małym rondlu podgrzej miód i przy pomocy pędzelka rozsmaruj go po wierzchu ciastek. Oprósz ciastka sezamem i dodatkowymi pokruszonymi orzechami włoskimi.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Grecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz