Ciasteczka miodowe Melomakarono
- kruche, maślane, pyszne, greckie
Melomakarono to tradycyjny grecki deser o owalnym kształcie. Ciasteczka melomakarona przygotowuje się przede wszystkim w okresie świąt Bożego Narodzenia. Ciastka przygotowuje się z mąki lub czasami też z grysiku, skórki pomarańczowej z dodatkiem świeżego soku wyciśniętego z pomarańczy i oliwy z oliwek. Często dodaje się również cynamon i orzechy. Po upieczeniu ciastka maczane są na chwilę w miodzie i posypuje sie z wierzchu kawałkami orzechów włoskimi. Można spotkać się także z bardziej nowoczesną wersją ciastek z polewą czekoladową i wieloma innymi odmianami bazujących na tradycyjnej recepturze. Melomakarona to ciasteczka bardzo kruche. Te, które przygotowałam na bazie masła i oleju, co nadało im dodatkowo przyjemnego maślanego aromatu. Ciastka są wyjątkowo smaczne i sycące. Z przyjemnością powtórzę ten przepis. Ich przygotowanie zajmuje niewiele czasu, co stanowi ich dodatkowy atut. Zachęcam do przygotowania.
Składniki:
- 125 g masła
- 2 łyżki startej skórki cytrynowej
- 1/3 szklanki drobnego cukru
- 1/2 szklanki oleju
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki kruszonych orzechów włoskich
- 2/3 szklanki soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki miodu
- 2 łyżki kruszonych orzechów włoskich, dodatkowo
- 2 łyżeczki nasion sezamu
Przygotowanie:
- Rozgrzej piekarnik do 180-190 stopni Celsjusza.
- Przy pomocy miksera wymieszaj masło, skórkę cytrynowa i cukier. Ubijaj, stopniowo dolewając olej, aż całość uzyska lekką i spienioną konsystencję.
- Do miski przesiej mąkę z dodatkiem proszku do pieczenia. Dodaj pokruszone orzechy i sok pomarańczowy. Wymieszaj całość aż do momentu powstania delikatnej masy.
- Nabierz łyżką porcję ciasta i uformuj ciasteczko w kształcie jajka. Wyłóż ciastka na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Lekko spłaszcz ciastka i zwierzchy nakłuj je widelcem.
- Piecz w umiarkowanie nagrzanym piekarniku przez 20 minut, aż ciasteczka zbrązowieją. Pozostaw ciastka przez blisko 5 minut na gorących blachach przed ich wyłożeniem.
- W czasie pieczenia ciastek w małym rondlu podgrzej miód i przy pomocy pędzelka rozsmaruj go po wierzchu ciastek. Oprósz ciastka sezamem i dodatkowymi pokruszonymi orzechami włoskimi.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Grecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz