Kotósupa avgolemono
-grecka zupa cytrynowa z jajkiem i kurczakiem
Zupy greckie mają szczególny smak. Avgolemono oznacza z języka greckiego "jajko-cytryna", jest to rodzaj zupy, czasami również sosu dodawanego do potraw z drobiu czy cielęciny. Zupa powstała prawdopodobnie za sprawa wpływów francukich. Zbliżone smakiem zupy cytrynowe możemy znaleźć także w kuchni arabskiej pod nazwą tarbiya, czy tureckiej jako terbiye. W kuchni żydowskiej zupa pod nazwą sopa de huevo y limón podawana jest w czasie posiłku szabasowego oraz Rosz ha-Szana. Klasyczna wersja zupy cytrynowej kotósupa awogolemono - powstaje na bazie zawisistego rosołu z kury, z dodatkiem pienistej mieszanki cytrynowo-jajecznej podawana jest z dodatkiem ryżu i mięsa drobiowego. Zupa podawana jest w okresie chłodniejszym, szczególnie w okresie świątecznym dlatego turyści przybywający do Grecji latem nie mają okazji jej spróbować. Zupa jest uważana za odżywczą i zdrową, doskonałą do podania w okresie przeziębienia, a także niedyspozycji po spożyciu alkoholu, powszechnie znanym kacem. Avgolemono często nazywane jest grecką penicyliną. Wbrew pozorom zupa jest aromatyczna i delikatna. Zachwyca swoja aksamitną egzystencją. Moim domownikom wbrew obawom przypadła do gustu. Z pewnością ponownie ją przygotuję.
Składniki dla 3-4 osób:
- 1 noga kurczaka
- 8 szklanek wody
- 2 ziarna pieprzu
- 1 średnia posiekana marchewka
- 1 średnia posiekana cebula
- 1 posiekana łodyga selera naciowego
- 100 g ryżu krótkoziarnistego
- 1 jajko
- sok wyciśnięty z jednej cytryny
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- W dużym garnkiem umieść nogę kurczaka, zalej wodą, dodaj ziarna pieprzu, cebulę i seler naciowy. Całość gotuj przez 2 godizny na wolnym ogniu pod przykryciem.
- Wyjmij kurczaka z ognia, mięso podziel na drobne kawałki i odłóż. Przecedź wywar przez sito, usuń przegotowane warzywo. Do wywaru dodaj ryż i gotuj całość przez 15 minut. Zostaw na oogniu mieszajaąc od czasu do czasu aż ryż zmięjnie. Dopraw zupę solą i pieprzem.
- Tuż przed podaniem ubij jajko z sokiem z cytryny w średniej misce, aż się spienią. Do miski stopniowo dolej goracy wywar i go wymieszaj. Następnie wlej całość mieszanki do garnka z bulionem i ryżem. Podgrzej całość, ale nie doprowadzaj do wrzenia.
- Rozlej zupę do misek z kawałkami kurczaka. Udekoruj ziarenkami pieprzu lub kawałkami cytryny.
Avgolemono to kolejny przepis zainspirowany filmem Around The World in 20 Eggs:
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Grecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz