wtorek, 15 grudnia 2015

Chińska sałatka z ogórka i marchewki z sezamem

Sałatka z ogórka, marchewki i ziaren sezamu

- chińska, lekka, chrupka i odświeżająca


Kuchnia chińska, jak sam kraj jest ogromna. Cechą Istnieje wiele jej odmian w zalezności od regionu np. pekińska, kantońska, szanghajska, czy syczuańska. Cechą wspólną kuchni chińskiej jest zastosowanie dużej ilości warzyw. Sałatki są chrupkie i mają zdecydowany smak. Przygotowana dzisiaj sałatka ma charakterystyczny dla kuchni azjatyckiej słodko-kwaśny smak, co jest typowe dla kuchni Wschodnich Chin, obejmującej swoim zasięgiem Szanghaj, Suzhou, Hanzhou oraz Nankin. W tej kuchni powszechne jest dodawanie cukru do potraw, nawet mięsnych. Sałatka z ogórka i marchewki z dodatkiem prażonego sezamu jest znana nie tylko w Azji. Istnieje wiele szkół jej przygotowania - mimo, że jest ekstramalnie prosta. Warzywa można kroić na słupki, cienkie wstążki, czy talarki. W każdej z form podania wygląda kusząco i świeżo. Jest doskonała do dań z grilla. W formie surówki z powodzeniem może być podawana do obiadu. 


Składniki:
  • 1 ogórek
  • 1 duża marchewka, pokrojona w cienkie słupki
  • 1 łyżka olej z nasion winogron
  • 2 łyżki octu ryżowego (użyłam 1 łyżki jabłkowego)
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżeczki cukru lub miodu
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżka prażonych nasion sezamu (użyłam czarnego i białego w proporcji 1:1)
  • 1/4 czerwonej papryki, pokrojona w cienkie paski (opcjonalnie)
Przygotowanie:
  1. Ogórka przekrój wzdłuż na pół i usuń dokładnie gniazda nasienne przy pomocy łyżeczki od herbaty. Dzięki temu sałatka nie nabierze goryczy. Pokrój ogórka wzdłuż na cienkie słupki.
  2. Marchewkę obierz i pokrój na cienkie słupki, ewentualnie możesz posłużyć się obieraczką do ziemniaków i utworzyć wstążki z marchewki.
  3. W misce wymieszaj pokrojonego ogórka, marchewkę i opcjonalnie czerwoną paprykę. 
  4. W odrębnej, małej miseczce wymieszaj olej z nasion winogron, ocet, olej sezamowy, cukier oraz sos sojowy. 
  5. Wymieszaj warzywa z przygotowanym dressingiem. Na suchej patelni lekko upraż nasiona sezamu, odstaw aby ostygły, następnie oprósz nimi sałatkę. Włóż do lodówki na przynajmniej 20 minut. Podawaj schłodzoną.
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz