Ćwikła z chrzanem
- niezapomniany dodatek do mięs prosto z Polski
Ćwikła jest dobrze znana na polskim stole. W końcu jest to rodzaj polskiej sałatki. Ćwikła powstaje z ugotowanych i utartych buraków ćwikłowych. Sałatka jest mocno przyprawiona tartym chrzanem, cukrem, solą oraz sokiem z cytryny. Niekiedy dodaje się również kminek, winne jabłka, jak również goździki, czy natki pietruszki. Ćwikła podawana jest najczęściej jako dodatek do pieczonych mięs. Tarte buraki z chrzanem znane są od zawsze w polskiej kuchni, warto jednak wiedzieć, że pierwszy polski przepis na ćwikłę został zanotowany przez Mikołaja Reja w 1567 roku w znanym powszechnie dziele "Żywot człowieka poczciwego". Bardzo podobna sałatka występuje w kuchni niemieckiej pod nazwą Salatrüben lub Rote-Bete-Meerrettich i stososowana jest jako przystawka do dań głównych. Ćwikła jest serwowana na stołach we wschodniej Ukrainie. Przystawka jest bardzo prosta w wykonaniu, jednakże nie ukrywam, wylałam na nią wiele łez. Krojenie cebuli, jest jednak łatwiejszym zadaniem niż tarcie chrzanu.
Składniki na 2 mniejsze słoiki:
- 5 ugotowanych buraków
- 1 korzeń chrzanu
- 1-2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
- 1 łyżeczka cukru pudru (opcjonalnie)
- sól i świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Ugotuj buraki w mundurkach. Ostudź i obierz ze skóry i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż do miski.
- Obierz korzeń chrzanu i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wymieszaj z utartymi burakami. Dodaj sok z cytryny i opcjonalnie cukier puder. Dopraw szczyptą soli i pieprzu. Dodatkowo możesz wszystko dokładnie połączyć przy pomocy blendera.
- Przygotowaną ćwikłę włóż do słoików i pasteryzuj przynajnmniej przez 45 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz