niedziela, 20 grudnia 2015

Fasolada - grecka zupa fasolowa

Fasolada

- tradycjna grecka zupa fasolowa



Fasolada, czyli inaczej grecka zupa fasolowa jest jedną z napopularniejszych zup w kuchni greckiej, a przyrządzana na jej wzór w wielu miejcach w Europie i w krajach arabskich. We Włoszech znana jest pod nazwą pasta e fagioli, w Wielkiej Brytanii jako greek bean soup. Zupa szczególnie popularna jest na Cyprze, przez co niekiedy błędnie bywa zaliczana do kuchni cypryjskiej. Na Cyprze występuje pod nazwą zaczerpniętą z języka arabskiego fasoulia. Fasolada natomiast nazywana jest narodowym daniem Grecji. Pochodzi z okresu antycznej Grecji, stanowiła ofiarę dla greckiego boga Apollo podczas festiwalu ku czci Apolla mającemu miejsce w październiku. Jest to zupa wegetariańska, bo przygotowywana wyłącznie na wywarze warzywnym. Podstawowymi składnikami zupy jest biała fasola oraz oliwa. W zależności od regionu Grecji do zupy dodaje się różne składniki takie jak marchew, seler, pomidor, liście laurowe, jak również cebulę. Zupa ma delikatny, jak dla mnie europejski smak. Nie jest cieżka, zatem idealnie będzie się nadawać jako pierwsze danie obiadowe.



Składniki dla 4 osób:
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średnio cebula, posiekana
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • 1 duża posiekana marchewka
  • 1 łodyga selera naciowego , drobno posiekana
  • 2 puszki obranych pomidorów, najlepiej od razu krojonych
  • 1 kostka bulionu warzywnego
  • 1/4 szklanki przecieru pomidorowego
  • 5 szklanek gorącej wody
  • 1/4 szklanki świeżej natki pietruszki, posiekanej
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  1. Fasolę dokłądnie opłucz pod strumieniem bieżącej wody. W garnku rozgrzej oliwę  dodaj cebulę i czosnek - smaż do momentu aż do momentu zeszklenia. Dodaj marchewkę oraz seler naciowy. Smaż na małym ogniu przez blisko 10 minut. Mieszaj zawartość garnka od czasu do czasu.
  2. Do garnka wrzuć pokrojone drobno pomidory, pokruszoną kostkę bulionu warzywnego i wlej przecier pomidorowy. 
  3. Dodaj fasolę i wlej gorącą wodę. Gotuj całość pod przykryciem przez blisko 40 minut.Dodaj do zupy pod koniec gotowania połowę pietruszki, następnie dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem. 
  4. Rozlej zupę do misek i przybierz pozostałą ilością natki pietruszki.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Grecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz