Zupa z marchwi, pomarańczy i imbiru
- zdecydowany smak, kremowa konsystencja
Kuchnia marokańska jest jedną z najpopularniejszych kuchni krajów arabskich. Na smak współczesnych potraw marokańskich wpłynęła w ogromnej mierze śródziemnomorska, arabska, andaluzyjska oraz berberyjka kultura kulinarna. Dania marokańskie jakie znamy dzisiaj wywodzą się z tradycji kulinarnej kultywowanej na dworach królewskich. Przyprawy są powszechnie i intesywnie stosowane w kuchni marokańskej. Mimo, że wiele z przypraw zostało przywiezionych do Maroka przez Arabów, to przez tysiące lat wiele składników takich jak szafran, mięta, oliwki, pomarańcze i cytryny uprawiane były w przydomowych ogrodach.
Do najpopularniejszych przypraw używanych w Maroku należą m.in. cynamon, kumin, kurkuma, imbir, papryka, nasiona sezamu, kopru włoskiego, kolendra, szafran, czy oregano. Dzisiaj na talerzu pojawiła się zupa - z marchewki, która jest cenionym warzywem w tym kraju, pomarańczy, które podobno najsmaczniejsze są właśnie z Maroka oraz imbiru, popularnie dodawanego do potraw. Zupa ma zmysłowy i rozgrzewający dla podniebienia smak. Kolorem i smakiem wyrwie z chandry spod szarych chmur.
Składniki dla 4 osób:
- 1 kg marchwi
- 100 g masła
- 1 pomarańcza
- 5 cm imbiru, startego
- 1 mała biała cebula, poszatkowana
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 150 ml śmietany 30% lub jogurtu naturalnego
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
- ziarna nasion słonecznika do przybrania
Przygotowanie:
- Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Masło rozpuść masło na patelni i dodaj starty imbir z cebulą oraz pokrojoną marchewkę. Smaż całość na małym ogniu przez blisko 10 minut.
- Do gorącego bulionu dodaj marchewki i gotuj przez 15 minut lub do momentu aż marchewka stanie się miękka.
- Wyciśnik sok z pomarańczy i dodaj do zupy.
- Zdejmij zupe z ognia i dokładnie zmiksuj na gładką mase. Powoli dodawaj śmietanę lub jogurt i ponownie podgrzewaj zupę przez mniej więcej 5 minut.
- Dopraw zupę solą i pieprzem
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz