poniedziałek, 14 grudnia 2015

Zupa z marchwi, pomarańczy i imbiru

Zupa z marchwi, pomarańczy i imbiru

- zdecydowany smak, kremowa konsystencja


Kuchnia marokańska jest jedną z najpopularniejszych kuchni krajów arabskich. Na smak współczesnych potraw marokańskich wpłynęła w ogromnej mierze śródziemnomorska, arabska, andaluzyjska oraz berberyjka kultura kulinarna. Dania marokańskie jakie znamy dzisiaj wywodzą się z tradycji kulinarnej kultywowanej na dworach królewskich. Przyprawy są powszechnie i intesywnie stosowane w kuchni marokańskej. Mimo, że wiele z przypraw zostało przywiezionych do Maroka przez Arabów, to przez tysiące lat wiele składników takich jak szafran, mięta, oliwki, pomarańcze i cytryny uprawiane były w przydomowych ogrodach.


Do najpopularniejszych przypraw  używanych w Maroku należą m.in. cynamon, kumin, kurkuma, imbir, papryka, nasiona sezamu, kopru włoskiego, kolendra, szafran, czy oregano. Dzisiaj na talerzu pojawiła się zupa - z marchewki, która jest cenionym warzywem w tym kraju, pomarańczy, które podobno najsmaczniejsze są właśnie z Maroka oraz imbiru, popularnie dodawanego do potraw. Zupa ma zmysłowy i rozgrzewający dla podniebienia smak. Kolorem i smakiem wyrwie z chandry spod szarych chmur.



Składniki dla 4 osób:
  • 1 kg marchwi
  • 100 g masła
  • 1 pomarańcza
  • 5 cm imbiru, startego
  • 1 mała biała cebula, poszatkowana
  • 1,5 litra bulionu drobiowego
  • 150 ml śmietany 30% lub jogurtu naturalnego
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
  • ziarna nasion słonecznika do przybrania

Przygotowanie:
  1. Marchewki obierz i pokrój w plasterki. Masło rozpuść masło na patelni i dodaj starty imbir z cebulą oraz pokrojoną marchewkę. Smaż całość na małym ogniu przez blisko 10 minut.
  2. Do gorącego bulionu dodaj marchewki i gotuj przez 15 minut lub do momentu aż marchewka stanie się miękka. 
  3. Wyciśnik sok z pomarańczy i dodaj do zupy. 
  4. Zdejmij zupe z ognia i dokładnie zmiksuj na gładką mase. Powoli dodawaj śmietanę lub jogurt i ponownie podgrzewaj zupę przez mniej więcej 5 minut. 
  5. Dopraw zupę solą i pieprzem

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz