niedziela, 15 stycznia 2017

Zupa z dyni

Zupa z dyni

- prosta, szybka i smaczna



Izrael jest krajem pełnym kontrastów, taka też jest żydowska sztuka kulinarna. Kraj leży na pograniczu Azji i Afryki, a jednocześnie pod względem cywilizacji jest bliski najbardziej rozwiniętym państwom Europy. Gastronomia Izreala czerpie wpływy z wielu stron świata. Z racji usytuowania w jadłospisie odnaleźć można wiele potraw o korzeniach arabskich, tureckich oraz dalekowschodnich. Ze względów historycznych w kuchni żydowskiej można odnaleźc wpływy europejskie, w tym polskie. Niemniej jednak w sztuce kulinarnej współczesnego Izraela dominują dania chrakterstyczne dla krajów śródziemnomorskich. Najbardziej znaną z odmian kuchni żydowskiej jest odmiana sefardyjska - iberyjska oraz aszkenazyjska, bliższa Polsce, bo zawierająca silne akcenty polskie, rosyjskie oraz niemieckie. Tym razem do misek została rozlana zupa ze świeżej dyni, która bliższa jest kuchni śródziemnomorskiej, czy sefaradyjskiej. Izrael słynie z owoców i warzyw wysokiej jakości. Zupa chociaż lekka, to jednoczesnie jest bardzo pożywna. Przygotowuje się ją bardzo szybko, a jej smak jest wyborny. Jak w przypadku wszytskich zup na bazie dyni, powinno się ją odpowiednio doprawić. W tym przypadku swoją rolę wzorowo wypełnił czosnek, sól i świeżo zmielony pieprz. Zachęcam do przygotowania.


Składniki dla 4 osób:
  • 400 g dyni pokrojonej w kostkę
  • 3 szklanki wywaru warzywnego
  • 1 ząbek czosnku, utarty z solą
  • 3/4 szklanki śmietany
  • sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
  1. Dynię duś przez blisko 25 minut pod przykryciem w małej ilości wody. Uważaj aby dynia nie była rozgotowana. 
  2. Odcedź kawałki dyni i włóż do wywaru warzywnego. Zagotuj, dodaj czosnek, śmietanę i gotuj na małym ogniu przez około 5 minut.
  3. Zmiskuj na gładką masę przy pomocy blendera. Dopraw solą i pieprzem. Rozlej zupę do misek i podawaj gorącą.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Żydowska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz