Zapiekanka z kurczaka
- w stylu amerykańskim
Dawno, dawno temu w Stanach Zjednoczonych jadano jak przystało, czyli śniadanie, obiad i kolację. Kiedy pracy przybywało, a czasu proporcjonalnie ubywało wdarł się lunch, który początkowo był posiłkiem pracujących. Mało kłopotliwy, szybki w przygotowaniu posiłek zastąpił obiad w porze popołudniowej. Ponieważ lunch bardziej przypomina pożywne drugie śniadanie niż solidny posiłek, obiad został przesunięty na czas kolacji. Amerykanie uwielbiają dania proste, szybkie lub niewymagające większego zaangażowania. Dania jednogarnkowe i zapiekanki są częstymi gośćmi na stole w porze obiadowej. Mimo, że nie są to potrawy wyrafinowane to są smaczne i pożywne. Zapiekanka z kuczaka z pieczarkami i kukurydzą to smaczna i ciekawa porpozycja dla odkrywców kuchni zachodniej. Zarumienione ciasto francuskie na wierzchu zapiekanki wygląda efektownie i skutecznie zachęca do szybkiej konsumpcji.
- 2 piersi z kurczaka
- 100 g pieczarek
- 1 por
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki mączki kukurydzianej
- 1 puszka kukurydzy w puszce
- 300 g ciasta francuskiego, mrożonego
- 1 jajko
- 1 łyżka sezamu
- sól, świeżo zmielony pieprz
- 1 małe opakowanie śmietany
Przygotowanie:
- Pora i pieczarki pokrój na cienkie plasterki. Piersi kurczaka pokrój w kostkę. Na rozgrzany olej dodaj kurczaka, pora oraz pieczarki. Mocno dopraw solą i pieprzem .
- Do rondla z kurczakiem dodaj kukurydzę, śmietanę oraz mączkę kukurydzianą. Wymieszaj całość i zagotuj.
- Wyłóż masę do formy do zapiekania. Formę przykryj płatem ciasta francuskiego, mocno dociskając na brzegach naczynia. Po środku ciasta zrób nacięcie lub mały otwór. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i oprósz nasionami sezamu. Piecz zapiekankę na złoty kolor przez około 25 - 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Amerykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz