wtorek, 17 stycznia 2017

Amerykańska zapiekanka z kurczaka

Zapiekanka z kurczaka

- w stylu amerykańskim



Dawno, dawno temu w Stanach Zjednoczonych jadano jak przystało, czyli śniadanie, obiad i kolację. Kiedy pracy przybywało, a czasu proporcjonalnie ubywało wdarł się lunch, który początkowo był posiłkiem pracujących. Mało kłopotliwy, szybki w przygotowaniu posiłek zastąpił obiad w porze popołudniowej. Ponieważ lunch bardziej przypomina pożywne drugie śniadanie niż solidny posiłek, obiad został przesunięty na czas kolacji. Amerykanie uwielbiają dania proste, szybkie lub niewymagające większego zaangażowania. Dania jednogarnkowe i zapiekanki są częstymi gośćmi na stole w porze obiadowej. Mimo, że nie są to potrawy wyrafinowane to są smaczne i pożywne. Zapiekanka z kuczaka z pieczarkami i kukurydzą to smaczna i ciekawa porpozycja dla odkrywców kuchni zachodniej. Zarumienione ciasto francuskie na wierzchu zapiekanki wygląda efektownie i skutecznie zachęca do szybkiej konsumpcji. 


Składniki dla 4 osób:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 g pieczarek
  • 1 por
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki mączki kukurydzianej
  • 1 puszka kukurydzy w puszce
  • 300 g ciasta francuskiego, mrożonego
  • 1 jajko
  • 1 łyżka sezamu
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 1 małe opakowanie śmietany

Przygotowanie:
  1. Pora i pieczarki pokrój na cienkie plasterki. Piersi kurczaka pokrój w kostkę. Na rozgrzany olej dodaj kurczaka, pora oraz pieczarki. Mocno dopraw solą i pieprzem .
  2. Do rondla z kurczakiem dodaj kukurydzę, śmietanę oraz mączkę kukurydzianą. Wymieszaj całość i zagotuj. 
  3. Wyłóż masę do formy do zapiekania. Formę przykryj płatem ciasta francuskiego, mocno dociskając na brzegach naczynia. Po środku ciasta zrób nacięcie lub mały otwór. Ciasto posmaruj roztrzepanym jajkiem i oprósz nasionami sezamu. Piecz zapiekankę na złoty kolor  przez około 25 - 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Amerykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz