sobota, 21 stycznia 2017

Bawarska sałatka ziemniaczana

Bawarska sałatka ziemniaczana

- kartofle w niemieckiej odsłonie


Ziemniak wywodzi się z Ameryki Południowej, gdzie był uprawiany już tysiące lat temu. Został sprowadzony do Europy w końcu XVI wieku, a w ciągu następnych stuleci stał się jednym z podstawowych składników ludności na całym świecie. Mimo, że początkowo traktowany był jako roślina ozodobna to od dawna stanowi podstawę niemieckiego jadłospisu. Ziemniaki zawierają dużo wody, skrobi, wartościowych białek roślinnych oraz szereg witamin, m.in. B1, B2, C, a także minerałów jak żelazo, czy wapń. Ziemniaki pozwoliły przeżyć tysiącom ludzi w czasie klęski głodu, jak chociażby za czasów króla pruskiego Fryderyka II Wielkiego, czy w zburzonych miastach Niemiec po drugiej wojnie światowej. Mimo, że wraz ze wzrostem zamożności niemieckej społeczności spożycie ziemniaków powoli malało, to  nieustannie są ulubionym spożywanym warzywem. Niemcy uwielbiają dania, których podstawę stanowią ziemniaki i trzeba przyznać, że są mistrzami w ich przyrządzaniu. Jednym z najpopularniejszych niemieckich dań stanowi sałatka ziemniaczana. Możemy ją odnaleźć na karcie w każdej niemieckiej restauracji. Sałatka ziemniaczana z rzodkiewką, ogórkiem i szczypiorkiem na pewno będzie stanowić ciekawą odmianę na naszym stole. Spróbujmy zatem ziemniaków w odsłonie naszych zachodnich sąsiadów.

Składniki dla 4 osób:
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 rzodkiewki
  • 1/2 kiszonego ogórka
  • 3 łyżki przyrumienionego masła
  • 1 łyżka szczypioru, posiekanego
Sos:
  • 400 ml wywaru warzywnego (niecałe 2 szklanki)
  • 1 ugotowany ziemniak
  • 3 łyżki octu winnego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • szczypta soli, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  1. Gotuj ziemniaki w mundurkach przez 30-40 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kminku. Odcedź i obierz jeszcze gorące ziemniaki, nastęnie pokrój w plastry o grubości około 1/2 cm.
  2. W tym czasie przygotuj sos: Wszystkie składniki włóż do garnka, wymieszaj i podgrzej. Dodaj ugotoanego ziemniaka i przy pomocy blendera zmiksuj wszystko na gładką masę.
  3. Pokrój cebulę w kostkę, zeszklij ją na oleju i dodaj ją do miski z ziemniakami. 
  4. Rzodkiewki i ogórka pokrój na cienkie plasterki. Dopraw solą i pieprzem, następnie wymieszaj z przyrumienionym masłem.
  5. Wymieszaj ziemniaki z sosem i odstaw na 30 minut. Po tym czasie rzodkiewkę z ogórkami połacz z świeżo posiekanym szczypiorkiem i dodaj wszystko do sałatki z ziemniaków delikatnie mieszając.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Niemiecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz