piątek, 13 stycznia 2017

Amerykańska zupa kukurydziana

Amerykańska zupa kukurydziana

- świeża, chrupka, smaczna


Mimo, że kukurydza pochodzi z Meksyku to szybko podbiła serca Amerkanów i stała się królową tamtejszej sztuki kulinarnej. Trudno sobie wyobrazić sale kinowe pozbawione zapachu prażonej kukurydzy. Popcorn jest nieodłączną przekąską podczas oglądania filmów na wielkim ekranie u Wuja Sama. Jednakże kukurydza ma dużo większe zastosowanie. Możemy ją odnaleźć w płatkach śniadaniowych, różnego rodzaju ciastach, pieczywie i plackach na bazie mączki kukurydzianej, czy też pod postacią panierki do mięsa. Na bazie kukurydzy tworzy się wiele zup i sosów. Arsenał przepisów z wykorzystaniem ziaren kukurydzy wydaje się być nieskończony. Amerykańska zupa kukurydziana, jak przystało na Stany Zjednoczone - jest kolorowa i różnorodna. Pomimo, że do jej przygotowania posłużyło wiele warzyw, to właśnie kukurydza nadaje jej odpowiedniego charakteru. Zupa jest bardzo pożywna, przygotowując ją spokojnie można pominąć drugie danie. Dzięki użytej śmietanie jest przyjemnie kremowa. Z pewnością będzie smakowała najmłodszym. Kolorom, aromacie i smaku nie oprze się nawet najbardziej oporny niejadek. Zachęcam do przygotowania.



Składniki dla 4 osób:
  • 1 cebula, posiekana
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 ziemniaki, ugotowane, pokrojone w kostkę
  • 2 łodygi selera naciowego, posiekane
  • 1 papryka, pokrojona w krążki
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2 łyżki masła
  • 2,5 szklanki bulionu warzywnego
  • 300 ml śmietany
  • 200 g białej fasoli z puszki
  • 300 g kukurydzy z puszki
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  1. Masło rozpuść w garnku, dodaj olej, cebulę, czosnek, selera oraz paprykę (odłóż 4 krążki). Podsmaż następnie dolej rosół i gotuj pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  2. Dodaj śmietanę, fasolę oraz ziemniaki. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez kolejne 10 minut. 
  3. Dołóż kukurydzę i gotuj przez następne 5 minut. Dopraw solą i pieprzem . Rozlej do misek i podawaj posypane serem i udekorowane krążkami papryki.

    Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Amerykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

    Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz