Amerykańska zupa kukurydziana
- świeża, chrupka, smaczna
Mimo, że kukurydza pochodzi z Meksyku to szybko podbiła serca Amerkanów i stała się królową tamtejszej sztuki kulinarnej. Trudno sobie wyobrazić sale kinowe pozbawione zapachu prażonej kukurydzy. Popcorn jest nieodłączną przekąską podczas oglądania filmów na wielkim ekranie u Wuja Sama. Jednakże kukurydza ma dużo większe zastosowanie. Możemy ją odnaleźć w płatkach śniadaniowych, różnego rodzaju ciastach, pieczywie i plackach na bazie mączki kukurydzianej, czy też pod postacią panierki do mięsa. Na bazie kukurydzy tworzy się wiele zup i sosów. Arsenał przepisów z wykorzystaniem ziaren kukurydzy wydaje się być nieskończony. Amerykańska zupa kukurydziana, jak przystało na Stany Zjednoczone - jest kolorowa i różnorodna. Pomimo, że do jej przygotowania posłużyło wiele warzyw, to właśnie kukurydza nadaje jej odpowiedniego charakteru. Zupa jest bardzo pożywna, przygotowując ją spokojnie można pominąć drugie danie. Dzięki użytej śmietanie jest przyjemnie kremowa. Z pewnością będzie smakowała najmłodszym. Kolorom, aromacie i smaku nie oprze się nawet najbardziej oporny niejadek. Zachęcam do przygotowania.
Mimo, że kukurydza pochodzi z Meksyku to szybko podbiła serca Amerkanów i stała się królową tamtejszej sztuki kulinarnej. Trudno sobie wyobrazić sale kinowe pozbawione zapachu prażonej kukurydzy. Popcorn jest nieodłączną przekąską podczas oglądania filmów na wielkim ekranie u Wuja Sama. Jednakże kukurydza ma dużo większe zastosowanie. Możemy ją odnaleźć w płatkach śniadaniowych, różnego rodzaju ciastach, pieczywie i plackach na bazie mączki kukurydzianej, czy też pod postacią panierki do mięsa. Na bazie kukurydzy tworzy się wiele zup i sosów. Arsenał przepisów z wykorzystaniem ziaren kukurydzy wydaje się być nieskończony. Amerykańska zupa kukurydziana, jak przystało na Stany Zjednoczone - jest kolorowa i różnorodna. Pomimo, że do jej przygotowania posłużyło wiele warzyw, to właśnie kukurydza nadaje jej odpowiedniego charakteru. Zupa jest bardzo pożywna, przygotowując ją spokojnie można pominąć drugie danie. Dzięki użytej śmietanie jest przyjemnie kremowa. Z pewnością będzie smakowała najmłodszym. Kolorom, aromacie i smaku nie oprze się nawet najbardziej oporny niejadek. Zachęcam do przygotowania.
- 1 cebula, posiekana
- 1 ząbek czosnku, posiekany
- 2 ziemniaki, ugotowane, pokrojone w kostkę
- 2 łodygi selera naciowego, posiekane
- 1 papryka, pokrojona w krążki
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 2 łyżki masła
- 2,5 szklanki bulionu warzywnego
- 300 ml śmietany
- 200 g białej fasoli z puszki
- 300 g kukurydzy z puszki
- 4 łyżki startego żółtego sera
- sól, świeżo zmielony pieprz
Przygotowanie:
- Masło rozpuść w garnku, dodaj olej, cebulę, czosnek, selera oraz paprykę (odłóż 4 krążki). Podsmaż następnie dolej rosół i gotuj pod przykryciem przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodaj śmietanę, fasolę oraz ziemniaki. Doprowadź całość do wrzenia i gotuj przez kolejne 10 minut.
- Dołóż kukurydzę i gotuj przez następne 5 minut. Dopraw solą i pieprzem . Rozlej do misek i podawaj posypane serem i udekorowane krążkami papryki.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Amerykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" RzeczpospolitaSmacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz