poniedziałek, 16 stycznia 2017

Czeska kartoflanka z grzybami

Kartoflanka z grzybami

- czeska zupa ziemniaczana z prawdziwkami


Typowy czeski obiad składa się z zupy oraz drugiego dania, podobnie jak w Polsce. Nic w tym dziwnego, ponieważ czeska kuchnia podlegała silnym wpływom kuchni krajów sąsiednich: Polski, Bawarii, Austrii, Węgier oraz Słowacji. W czeskim jadłospisie zupy zajmują ważną pozycję. Polévki oparte są głównie o wywar z mięsa wołowego, cielęcego, wieprzowego, drobiowego ale także przygotowuje się je na bazie wywaru rybnego. Do najpopularniejszych czeskich zup należy gulasz, flaki, kapuśniak, rosół, jak również zupa ziemniaczana. Zupy powszechnie występują z hojnym kleksem śmietany czy też z zasmażką. W ten sposób doprawia się wspomnianą wcześniej kartoflankę, czyli po czesku bramboračke. W popdobny sposób serwuje się także inne popularne czeskie polévki jak grzybowa, cebulowa, czosnkowa, czy też jarzynowa. Ponieważ zupy uwielbiam z każdym rokiem bardziej, długo się nie zastanawiałam od czego rozpocząć podróż kulinarną po Czechach. Wybór padł na kartoflankę z grzybami smażonymi na maśle. Zupę przygotowała mama - a jak wiadomo, od mamy smakuje najlepiej. Bramboračka zabrała moje podniebienie pod niebiosa. Jest wyśmienita, a dodatek w postaci podsmażonych prawdziwków, ze świeżym posiekanym szczypiorkiem okazał strzałem w dziesiątkę. Z pewnością kartoflanka będzie częstym gościem na moim stole. Szczerze zachęcam do jej przygotowania.


Składniki dla 4 osób:
  • 600 g ziemniaków, pokrojonych w kostkę
  • 4 szklanki bulionu drobiowego (1 l)
  •  1 szklanka śmietany (250 ml)
  • 150 g prawdziwków (mrożonych lub świeżych), pokrojonych na plasterki
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek szczypioru, drobno posiekanego
  • sól, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:
  1. Ziemniaki wrzuć do bulionu i gotuj przez 25 minut na wolnym ogniu. Następnie zmiksuj przy pomocy blendera i ponownie zagotuj. Dopraw solą i pieprzem. Zagęść śmietaną.
  2. Na gorącym maśle lekko podsmaż grzyby i dodaj do zupy przed samym podaniem. Na koniec posyp szczypiorkiem.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Czeska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz