Rosyjska sałatka śledziowa
- z warzywami i jajkiem
Rosjanie są zdania, że słony, czy też pikantny smak znacznie wływa na zaostrzenie apetytu przed właściwą ucztą. Zakąski odgrywają ważną rolę w rosyjskim jadłospisie i są nieodłącznym elementem rosyjskiej tradycji biesiadowania przy akompaniamencie wódki. Do głównych składników rosyjskich zakusek należy zaliczyć ryby, kawior, kiełbasy, korniszony i śmietanę. Stara tradycja nakazuje, aby każdy kieliszek wódki zagryźć chlebem lub przynajmniej go powąchać. Obecność chleba podczas biesiady jest nieodłączna. Do ostrego smaku wódki pasują równie zdecydowane zakąski. Oprócz chleba do stałej pozycji rosyjskiej biesiady wpisał się śledź. Rosjanie mają ogromny wachlarz sposobów na jego przyrządzenie. Miejscowym specjałem jest śledź podawany w formie tatara. Tak przygotowanego tatara spożywa się nie tylko chlebem, ale również zagryza ziemniakami. Do kieliszka wódki równie chętnie jada się specjały sporządzane z jaj. Sałatka warzywna jest kolejną pozycją, która bardzo często pojawia na rosyjskim stole biesiadnym. A kiedy połączyć powyższe składniki ze sobą powstaje kolejna popularna rosyjska potrawa, czyli sałatka śledziowa z warzywami, którą można, a nawet trzeba zagryźć chlebem i popić wódką. Jest to propozycja doskonała w okresie zimowym - sałatka syci, a wódka rozgrzewa.
Składniki dla 4 osób:
- 230 g solonych filetów śledziowych, pokrojonych w kostkę
- 3 ziemniaki, ugotowane
- 2 małe ceble, pokrojone w kostkę
- 2 jajka, ugotowane na twardo, przekrojone na pół
- 2 buraki ugotowane, pokrojone w paski
- 2 marchewki, ugotowane i pokrojone w paski
- 125 g majonezu
Przygotowanie:
- Składniki ułoż w misce warstwami: połowę ziemniaków na to połowę śledzi, cebuli, jajek, posiekanych w paseczki warzyw. Następnie przykryj całość połową majonezu. Powtórz czynność z pozostałą połową składników.
- Przykryj naczynie i wstaw do lodówki na przynajmniej 4 godziny. Około 20 minut przed podaniem wyjmij sałatkę z lodówki.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Rosyjska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Sałatka idealna na karnawał :)
OdpowiedzUsuń