Duńska pieczeń wieprzowa
- z jabłkami i cebulą
Dania rybne powszechnie uchodzą za podstawę jadłospisu wszystkich mieszkańcw krajów skandynawskich. Zaskakującą zatem może wydawać się informacja, że sytuacja ma się zgoła inaczej jeżeli chodzi o Danię. W tym najmniejszym sposród krajów nordyckich zjada się więcej nie tyllko mięsa w znaczeniu ogólnym, ale samej wieprzowiny niż ryb. Dania słynie z wysokiej jakości mięsa wieprzowego, a sama hodowla świń jest zarówno intesywna, jak i nowoczesna. Wieprzowina stanowi dochodowy towar eksprtowy dla Duńczyków, a co jest ciekawe, jednym z jego najważniejszych odbiorców jest Japonia. Przepisów z wykorzystaniem wieprzowiny można odnaleźć wiele w tamtejszych książkach kulinarnych. Na duńskim stole często gości pieczony schab z jabłkami, który zdecydowałam sie przygotować. Helstegt svinekam, jak nazywany jest w Danii, to świetny pomysł na rodzinny obiad. Jest smaczny i szybko znika z talerza, a o to przeciecież chodzi, każdemu kto obiad przygotowuje.
Składniki:
- 1 kg wieprzowiny na pieczeń
- 2-3 łyżki soli oraz świeżo zmielonego pieprzu
- 3 lekko kwaśne jabłka, pokrojone w ósemki
- 1 czerwona cebula, pokrojona w słupki
- 1/4 kg ziemniaków, pokorkrojonych w ćwiartki
- pieprz, świeżo zmielony pieprz
- 1 gałązka rozmarynu, posiekanego
Przygotowanie:
- Natrzyj mięso solą z pieprzem i włóż do żaroodpornego naczynia. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 80 minut.
- W połowie pieczenia ułóż wokół mięsa przygotowane wcześniej warzywa i oprósz je lekko pieprzem. Dodaj rozmaryn. Upieczone mięso idstaw na 10 minut, następnie pokrój na plastry i podawaj.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Skandynawska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz