Wężymord w bułce tartej ze szczypiorkiem
- staropolska skorzenera, czyli zimowe szparagi - reaktywacja
Ten gatunek czarnego korzenia należy do rodziny astrowatych. Pochodzi z południowej i środkowej Europy oraz chłodniejszej części Azji - Syberii Zachodniej, Kaukazu, Zakaukazia i Dagestanu. Nie jest popularną rośliną uprawną, mimo, że nazywany jest zimowym szparagiem. Wygląda zupełnie niepozornie, przypomina korzeń rabatowej byliny. Charakteryzuje się ciemną skórką i białym miąższem, który w smaku przypomina właśnie szparagi. Skorzonera, bo tak brzmi alternatywna nazwa warzywa, jest bardzo sycący i nie posiada włókien. Wężymord jest bogaty w sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten. Zawiera także szereg witamin: E, B1, B2, C oraz kwas nikotynowy. A skąd pochodzi ta fantazyjna nazwa? Niegdyś, medycyna ludowa, wykorzystywała wężymord jako lek na jad żmij. W kuchni staropolskiej wężymord był popularną rośliną, szczególnie w okresie XIX wieku. Obecnie jest rzadko spotykany - nie ukrywam, że jego obecność na targu wzbudziła moje ogromne zaciekawienie - nie tylko ze względu na nazwę. Powoli następuje reaktywacja jego obecności w polskiej kuchni. Warzywo przygotowuje się podobnie do szparagów - świetnie komponuje się z rozmaitymi sosami tj. holenderskim, czy beszamelowym. Skoro jest to od dawien dawna warzywo wykorzystywane w kuchni polskiej, tak też postanowiłam je przygotować - w najprostszej postaci. Korzeń jest delikatny w smaku i rzeczywiście smakowo zbliżony do szparagów. Szkoda, że póki co tak trudny do zdobycia, bo chętnie bym przygotowałabym go także w innych przepisach.
Składniki dla 2 osób:
- 1 pęczek wężymordu (ok. 1/2 kg)
- 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka masła
- bułka tarta
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
Przygotowanie:
- Obierz korzeń skorzonera ze skórki. Najlepiej w rękawiczkach ponieważ korzeń wydziela kleistą substancję, którą później nie tak łatwo zmyć.
- Skrop korzenie sokiem z połówki cytryny, aby zachowały swój biały odcień. Gotuj przez około 20 minut w osolonej i posłodzonej wodzie.
- W tym czasie przygotuj zasmażkę z bułki tartej i masła.
- Wyłów z wody korzenie posyp je zasmażką z bułki tartej oraz drobno posiekanym szczypiorkiem.
pierwszy raz o czymś takim słyszę,,ale tak czy tak wygląda ciekawie i smacznie :)
OdpowiedzUsuńDzisiaj szukałam skorzonery na moim bazarku - nie było, a szkoda, bo zasmakowały mi :)
Usuńteż szukam skorzonery, ale jak na razie - bezskutecznie, a szkoda!
OdpowiedzUsuńOk Ola :) odnalazłam Cię - widzę, że jesteś z Warszawy, a to sprawę ułatwia. Skorzonerę dostałam od Pana Ziółko, sprzedaje w różnych miejscach Warszawy w zależności od dnia tygodnia: http://b4d.nazwa.pl/b4d/pz_pl/onas.html Na Facebooku, mają fun page, warto odwiedzić: https://www.facebook.com/gospodarstwopanziolko Do niedawna na Zielonym Jazdowie funkcjonowała sezonowa akcja zakupowa - i to właśnie tam, od Pana Ziółko, miałam okazję zaopatrzyć się we wszystkie, nieznane mi wcześniej dobrodziejstwa :)
UsuńBritish folklore links April Idiot's Day to the city of
OdpowiedzUsuńGotham in Nottinghamshire.
My webpage - legal ecstasy [www.legaldrugsforsale.com]