poniedziałek, 12 sierpnia 2013

Chicken tikka masala

Kurczak tikka masala

"a true British national dish"


Kurczak tikka masala to bardzo popularne danie podawane w angielskich restauracjach. Mimo, że danie jest brytyjskie nie da się ukryć, że oparte jest o tradycje kuchni indyjskiej i pakistańskiej. Dokładne początki powstania potrawy nie są jasne, a wręcz sporne. Najprawdopodobniej, danie powstało w mieście Glasgow, pod koniec lat 60. XX wieku, kiedy to jeden z klientów restauracji poprosił o sos do zbyt suchego według niego kurczaka tikka. Wieść niesie, że kucharz serwujący danie skorzystał z chwili natchnienia i zaimprowizował sos na bazie zupy pomidorowego, jogurtu oraz przypraw. Według innej teorii, za miejsce powstania wyznacza się Delhi, kiedy to podczas panowania Brytyjczyków w Indiach, kuchnie dostosowano do podniebienia kolonizatora. Nie mniej jednak kurczak tikka masala jest jednym z najczęstszych i najbardziej lubianych przez Anglików rodzajem kurczaka curry serwowanego w tamtejszych restauracjach. Z całą pewnością to danie jest dobrym przykładem ukazania wpływu wielokulturowości tego kraju na rodzimą kuchnię.



Składnik:
  • 400 g filetu z piersi kurczaka
  • sól morska, świeżo zmielony pieprz

Marynata:
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
Pokrojone piersi kurczaka w marynacie

Sos:
  • 500 ml przecieru pomidorowego (passaty) lub 1 kg świeżych pomidorów, obranych, bez nasion i soku, miąższ pokrojony w kostkę
  • 2 ząbki czosnku, drobno posiekanego
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka sproszkowanego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mieszanki przypraw garam masala
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub sosu sojowego
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Do podania:
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 200 g ryżu, ugotowanego, najlepiej Basmati
  • świeża kolendra


Przygotowanie:

  1. Przygotuj marynatę poprzez połączenie i wymieszanie wszystkich składników ze sobą. Pokrój piersi z kurczaka w kostkę średnicy 2 cm. Oprósz je solą i pieprzem, następnie włóż do miski z marynatą i wymieszaj. Odstaw na minimum 30 minut do lodówki - jeśli masz możliwość najlepiej pozostawić kurczaka na kilka godzin.

  2. Wyjmij kurczaka z marynaty. Nadziej kawałki drobiu na patyczki szaszłykowe i usmaż je na patelni grillowej na średnim ogniu. Obracaj patyczki co jakiś czas aby mięso równomiernie się zarumieniło.

  3. Przygotuj sos. W garnku roztop masło z czosnkiem i podsmażaj go przez około minutę. Dodaj wszystkie przyprawy i smaż przez kolejną minutę. Do garnka wrzuć rozdrobnione pomidory, cukier, ocet balsamiczny, sól i świeżo zmielony pieprz i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień do minimum i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut. Mieszaj sos od czasu do czasu.

  4. Do garna dodaj obsmażone kawałki kurczaka i gotuj przez kolejne 10 minut, aż mięso będzie idealnie miękkie. Zdejmij garnek z ognia. Dla złagodzenia smaku możesz dodać do kilka łyżek serka mascarpone lub śmietanę kremówkę.

  5. Danie podawaj z ryżem, jogurtem naturalnym lub z pieczywem. Posyp kolendrą. 

Przepis zaczerpnięty-zmodyfikowany z Kwestia Smaku

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz