Sałatka Prababci
- przepis z pokolenia na pokolenie
Przepis oryginalnie pochodzi od mojej prababci. Wprawdzie nigdy nie miałam możliwości jej spotkać, ale sałatka przetrwała dzięki mojej mamie. I to ona zaproponowała by tu umieścić. Sałatka nadaje się jako samodzielne danie na kolacje. Może być też dodatkiem do kotleta w ramach lekkiego obiadu. W oryginale była użyta zwykła sałata - kto kiedyś słyszał o ich odmianach. Ja dodałam lodową. Może wygląd trochę inny ale smak dzieciństwa pozostał.
Składniki:
- 4 jajka na twardo
- 3 ziemniaki
- pęczek rzodkiewek
- sałata
- śmietana
- sól pieprz
Przygotowanie:
- Ziemniaki i jajka gotujemy. Sałatę i rzodkiewki opłukujemy.
- Ziemniaki i jajka kroimy w kostkę. Rzodkiewkę tniemy w paseczki. Sałatę drzemy na małe kawałki.
- Do śmietany dosypujemy soli i pieprzu do smaku mieszamy i zostawiamy na chwilę.
- Teraz łączymy w całość. Układamy warstwami: rzodkiewka, jajka, ziemniaki, sałata. Na samą górę polewamy śmietaną. Mieszamy.
- Podajemy od razu po wykonaniu zanim sałata oklapnie.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz