niedziela, 11 sierpnia 2013

Zupa z pulpecikami

Zupa z pulpecikami z mięsa mielonego

- gołąbki bez zawijania w bulionie


Wiele potraw kuchni bułgarskiej jest rodowodu tureckiego. Szczególnie w okolicach stolicy kraju, Sofii, spotyka się wiele dań mięsnych zapożyczonych z sąsiadującej Turcji. Zazwyczaj ów posiłki są tłuste i ostro przyprawione czerwoną papryką. W Bułgarii z pewnością docenia się zupy: chłodniki, ogórkowe, jogurtowe, ze szpinakiem, czy fasolką. Dzisiaj zupa z pulpecikami, patrząc na wykorzystane składniki, trudno nie przypuszczać, że danie posiada silne wpływy tureckie.



Składniki:
  • 3 szklanki wody
  • 2 kostki bulionu wołowego
  • 1/2 pęczka dymki , drobno posiekane
  • 2 zółte papryki, pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, pokrojone na talarki
  • 3 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę
  • 1/2 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 jajko
  • sok z jednej cytryny
Pulpeciki z mielone mięsa:
  • 500 g mięsa wołowego, mielonego
  • 4 łyżki gotowanego ryżu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki, mielonej
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól
  • pieprz, świeżo zmielony

Przygotowanie:
  1. Do wysokiego garnka wlej wodę, dodaj kostki rosołowe, cebulę, paprykę , pomidory oraz marchew. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut na niewielkim ogniu. Dopraw bulion solą i pieprzem.

  2. Przygotuj pulpeciki: Wymieszaj mięso mielone z ryżem, mieloną papryka, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Uformuj  małe pulpeciki, o średnicy około 2,5 centymetra. Obtocz je w mące i dodaj do zupy.

  3. W szklance połącz jajko z sokiem z cytryny, dodaj dwie łyżki gorącej zupy i dokładnie wymieszaj.

  4. Całość wlej do garnka i mieszaj do momentu aż zupa zgęstnieje. Pamiętaj, że zupa nie może się zagotować! W razie potrzeby dodaj jeszcze soli i pieprzu. Ostrożnie rozlej do misek, aby pulpeciki sie nie rozpadły i podawaj zupę  gorąca.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz