Zupa z pulpecikami z mięsa mielonego
- gołąbki bez zawijania w bulionie
Wiele potraw kuchni bułgarskiej jest rodowodu tureckiego. Szczególnie w okolicach stolicy kraju, Sofii, spotyka się wiele dań mięsnych zapożyczonych z sąsiadującej Turcji. Zazwyczaj ów posiłki są tłuste i ostro przyprawione czerwoną papryką. W Bułgarii z pewnością docenia się zupy: chłodniki, ogórkowe, jogurtowe, ze szpinakiem, czy fasolką. Dzisiaj zupa z pulpecikami, patrząc na wykorzystane składniki, trudno nie przypuszczać, że danie posiada silne wpływy tureckie.
Składniki:
- 3 szklanki wody
- 2 kostki bulionu wołowego
- 1/2 pęczka dymki , drobno posiekane
- 2 zółte papryki, pokrojone w kostkę
- 2 marchewki, pokrojone na talarki
- 3 dojrzałe pomidory, pokrojone w kostkę
- 1/2 pęczka natki pietruszki, drobno posiekanej
- 1 jajko
- sok z jednej cytryny
Pulpeciki z mielone mięsa:
- 500 g mięsa wołowego, mielonego
- 4 łyżki gotowanego ryżu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki, mielonej
- 2 łyżki mąki
- szczypta gałki muszkatałowej
- sól
- pieprz, świeżo zmielony
Przygotowanie:
- Do wysokiego garnka wlej wodę, dodaj kostki rosołowe, cebulę, paprykę , pomidory oraz marchew. Gotuj pod przykryciem przez 30 minut na niewielkim ogniu. Dopraw bulion solą i pieprzem.
- Przygotuj pulpeciki: Wymieszaj mięso mielone z ryżem, mieloną papryka, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Uformuj małe pulpeciki, o średnicy około 2,5 centymetra. Obtocz je w mące i dodaj do zupy.
- W szklance połącz jajko z sokiem z cytryny, dodaj dwie łyżki gorącej zupy i dokładnie wymieszaj.
- Całość wlej do garnka i mieszaj do momentu aż zupa zgęstnieje. Pamiętaj, że zupa nie może się zagotować! W razie potrzeby dodaj jeszcze soli i pieprzu. Ostrożnie rozlej do misek, aby pulpeciki sie nie rozpadły i podawaj zupę gorąca.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz