sobota, 3 sierpnia 2013

Mac & Cheese

Macaroni and cheese

- czyli słynne anglosaski makaron z serem

Makaron z serem to typowa potrawa anglosaska. Jest wyjątkowo populana zarówno wśród mieszkańcow Wielkiej Brytanii oraz Stanów Zjednoczonych. Istnieje wiele odmian tej potrawy, które różnią się ze sobą konsystencją kremu oraz użytymi dodatkami. Najważnejszy w potrawie jest nie inaczej ser i makaron. Pierwsze przepisy na macaroni and cheese pochodzą dopiero z XIX wieku. Niektórzy przypisują wynalezienie potrawy prezydentowi USA, Thomasowi Jeffersonowi. W 1937 roku potrawę spopularyzowało słynne przedsiębiorstwo Kraft, które wprowadziło do sprzedaży gotowe pakowane danie.

Składniki:
  • 2 szklanki drobnego makaronu 
  • 8 łyżek masła
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka musztardy "dijon"
  • 2 szklanki sera ( ja użyłam gouda i mozarella)
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki bułki tartej
  • szczypta słodkiej papryki
  • opcjonalnie: kilka plasterków drobno pokrojonego boczku
  • opcjonalnie: pokrojona w cienkie plasterki biała cebula

Przygotowanie:
  1. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedź.
  2. W garnku rozpuść masło, wsyp mąkę i dokładnie wymieszaj. Wlej mleko i ponownie wymieszaj. Gotuj przez około 2 minuty, czyli do momentu powstania gęstego, ale gładkiego kremu. Odstaw  z ognia i dodaj śmietanę oraz musztardę, 1 i 1/2 szklanki sera oraz sól i pieprz i dokładnie wymieszaj.
  3. Posmaruj tłuszcze żaroodporne naczynię lub blachę i posyp bułką tartą. Rozłóż makaron a na wierzch wyłóż sos. Posyp dodatkową pozostałą sera.
  4. Wstaw do piekarnika i piecz przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.



Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z moje ekspresje kulinarne

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz