Szopska sałata
Sałatka Szopów
Mimo, że tradycyjna kuchnia bułgarska oparta jest w głównej mierze o dania mięsne, to nawet jarosz znadzie coś w niej dla siebie. Klimat sprzyja uprawie warzyw, dzięki czemu są długo dostępne. Za wyjatkiem deserów, warzywa znajdują się pod różną postacią w większości potraw. Bułgarzy są mistrzami, jeżeli chodzi o zupy i sałatki. Często te drugie łączy się mocnym smakiem slonego sera oraz dodatkiem ziół, takich jak mięta, melisa czy czosnek. Najpopularniejszą sałatą jest niewątpliwie sałatka szopska. Jej nazwa wcale nie wywodzi się od słowa szopa, a tym bardziej szop. Nazwa sałatki wskazuje wyraźnie na jej pochodzenie, potrawa została rozpowszechniona przez Szopów, którzy w zeszłym stuleciu masowo przenosili się ze wsi do stolicy Bułgarii, Sofii. Potomkowie Szopów słyną z niezwykle trwardej wymowy. Sałatka szopska składa się z drobno pokrojonych warzyw: pomidorów, ogorka, papryki i cebuli, polanych z sosem z wina (w obecnej wersji octu) oraz posypana bułgarskim serem sirene. Często dodaje się także posiekaną drobno natkę pieruszki lub orzechy włoskie. Salatkę powinno się jeść obowiązkowo z chlebem popijając rakiją - bułgarskim napojem alkoholowym.
Składniki:
Przygotowanie:
- Warzywa na salatkę dokładnie wymieszaj. Krojac ogórka, pomdoria i paprykę - wcześniej pozbądź się gniazd nasiennych. Dopraw lekko solą i pieprzem, dodaj ocet i olej. Energicznie wymieszaj zawartość miski.
- Nałóż sałatkę na talerze lub podaj w samej misce, wcześniej posypując wierzch sałatki obficie serem owczym lub feta.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Bułgarska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz