Mini serniczki
- spód z ciastek Oreo, środek z bananem i wiórki kokosowe na wierzchu - to nam Marysia poszalała, wolna amerykanka niemalże!
Sernik swoją drogę przebył od starożytnej Grecji i Rzymu po Nowy Jork. Pojawiał się na salonach we Włoszech, Austrii trafił i świetnie zadomowił się również w Polsce. Dziś prezentacja - modyfikacja w formie mini serniczków - czyli co się da zrobić mając formę do muffinków, pomysł i czekoladowe ciasteczka Oreo. Kilka słów o samych ciasteczkach Oreo. Receptura została opracowana przez firmę National Biscuit Company, dzisiaj funkcjonująca pod nazwą Nabisco, w 1912 roku w fabryce w Chelsea w Nowym Jorku. Firma szybko wzięła się za promocję ciastek, 14 marca już miała gotowy znak towarowy produktu, który tak naprawdę był imitacją Hydrox Cookies marki Sunshine, wprowadzonych a rynek w 1908 roku. W 1921 roku firma zmieniła nazwę z Oreo Biscuit na Oreo Sandwich, a w 9174 roku na Oreo Chocolate Sandwich Cookie, ostatecznie poprzestając na samym Oreo w logo produktu. Skład ciasteczek od początku ulegał mniejszym i większym zmianom, od 2006 roku ostatecznie zaczęto je produkować na bazie tłuszczu roślinnego. Pochodzenie samej nazwy Oreo jest nieznane. Istnieje kilka przypuszczeń - m.in, że pochodzi od greckiego słowa "oreo" oznaczającego piękny, ładny, dobrze zrobiony. Co bardziej kreatywni wysnuli teorię, że oreo, jest kombinacją pochodzącą od słowa k-re-m, a "o" symbolizuje ciastka. Ostatnia, przyziemna grupa jest zdania, że nazwa oreo, została skonstruowana w taki sposób, aby być krótką i łatwą do zapamiętania. Ogromna kampania reklamowa ciasteczek Oreo trwa nieprzerwanie od wielu lat, co roku podbijając nowe kraje. W Polsce Oreo gości na półkach sklepowych od 2011 roku, a reklamy produktu są dobrze znane chyba każdemu Polakowi. Spróbujmy zatem wariacji na temat tego amerykańskiego cudu!
Spód:
- 180g ciasteczek Oreo
- 50g masła
- 500 g zmielonego sera na sernik
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżka cukru wanilinowego (dałam 1/2 paczki)
- 2 łyżki budyniu w proszku waniliowego
- 2 jajka
- 1 banan
- sok z cytryny (1 spory plasterek)
- ewentualnie: cukier do posypania
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
- Ciasteczka kruszymy na drobny pył najlepiej tłuczkiem. Dodajemy roztopione masło. Powstałą masą wyklejamy foremki do muffinek.
- Ser rozdrabniamy (użyłam zwykłego białego) dodajemy cukier, cukier wanilinowy i budyń mieszamy.
- Dodajemy jajka i miksujemy na jednolitą masę. Przekładamy na czekoladowe spody.
- Banany kroimy na plasterki, maczamy w soku z cytryny kładziemy na masę posypujemy cukrem.
- Przygotowujemy kruszonkę: masło roztapiamy, dodajemy wiórki i cukier mieszamy. Nakładamy łyżeczką na serniczki.
- Pieczemy w 150 stopniach przez 30 minut.
Smacznego!
Przepis pochodzi z: Kwestii Smaku
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz