niedziela, 14 kwietnia 2013

Oreo Mini Cheesecakes

Mini serniczki

- spód z ciastek Oreo, środek z bananem i wiórki kokosowe na wierzchu - to nam Marysia poszalała, wolna amerykanka niemalże!



 Sernik swoją drogę przebył od starożytnej Grecji i Rzymu po Nowy Jork. Pojawiał się na salonach we Włoszech, Austrii trafił i świetnie zadomowił się również w Polsce. Dziś prezentacja - modyfikacja w formie mini serniczków - czyli co się da zrobić mając formę do muffinków, pomysł i czekoladowe ciasteczka Oreo. Kilka słów o samych ciasteczkach Oreo. Receptura została opracowana przez firmę National Biscuit Company, dzisiaj funkcjonująca pod nazwą Nabisco, w 1912 roku w fabryce w Chelsea w Nowym Jorku. Firma szybko wzięła się za promocję ciastek, 14 marca już miała gotowy znak towarowy produktu, który tak naprawdę był imitacją Hydrox Cookies marki Sunshine,  wprowadzonych a rynek w 1908 roku. W 1921 roku firma zmieniła nazwę z Oreo Biscuit na Oreo Sandwich, a w 9174 roku na Oreo Chocolate Sandwich Cookie, ostatecznie poprzestając na samym Oreo w logo produktu. Skład ciasteczek od początku ulegał mniejszym i większym zmianom, od 2006 roku ostatecznie zaczęto je produkować na bazie tłuszczu roślinnego. Pochodzenie samej nazwy Oreo jest nieznane. Istnieje kilka przypuszczeń - m.in, że pochodzi od greckiego słowa "oreo" oznaczającego piękny, ładny, dobrze zrobiony. Co bardziej kreatywni wysnuli teorię, że oreo, jest kombinacją pochodzącą od słowa k-re-m, a "o" symbolizuje ciastka. Ostatnia, przyziemna grupa jest zdania, że nazwa oreo, została skonstruowana w taki sposób, aby być krótką i łatwą do zapamiętania. Ogromna kampania reklamowa ciasteczek Oreo trwa nieprzerwanie od wielu lat, co roku podbijając nowe kraje. W Polsce Oreo gości na półkach sklepowych od 2011 roku, a reklamy produktu są dobrze znane chyba każdemu Polakowi. Spróbujmy zatem wariacji na temat tego amerykańskiego cudu!


Składniki:
Spód:
  • 180g ciasteczek Oreo
  • 50g masła
Masa:
  • 500 g zmielonego sera na sernik 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 łyżka cukru wanilinowego (dałam 1/2 paczki) 
  • 2 łyżki budyniu w proszku waniliowego
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • sok z cytryny (1 spory plasterek) 
  • ewentualnie: cukier do posypania 
Kruszonka:
  •  1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:
  1.  Ciasteczka kruszymy na drobny pył najlepiej tłuczkiem. Dodajemy roztopione masło. Powstałą masą wyklejamy foremki do muffinek.


  2. Ser rozdrabniamy (użyłam zwykłego białego) dodajemy cukier, cukier wanilinowy i budyń mieszamy.
  3. Dodajemy jajka i miksujemy na jednolitą masę. Przekładamy na czekoladowe spody.
  4. Banany kroimy na plasterki, maczamy w soku z cytryny kładziemy na masę posypujemy cukrem.


  5. Przygotowujemy kruszonkę: masło roztapiamy, dodajemy wiórki i cukier mieszamy. Nakładamy łyżeczką na serniczki.


  6. Pieczemy w 150 stopniach przez 30 minut.
Uwagi: Zamiast ciasteczek Oreo spód można zrobić ze zwykłych czekoladowych.

Smacznego!

Przepis pochodzi z:  Kwestii Smaku

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz