środa, 1 kwietnia 2015

Tarta z czekoladą

Tarta z czekoladą

-świąteczna alternatywa- 


Święta Wielkiej Nocy zbliżają się nieubłaganie. Dziś ciekawa alternatywa dla serników i mazurków. Tarta czekoladowa ze środkiem o konsystencji sernika. Sama tarta pojawia się w wielu krajach. Jednak tutaj za kraj "powstania" można wskazać Stany Zjednoczone. Bo gdzie jak nie u nich powstały znane na całym świecie ciasteczka Oreo? Ciasto jest małe bo zaledwie o średnicy 21 cm i niezbyt wysokie. Za to jest bardzo ekonomiczne. A Zawartość czekolady w czekoladzie tak duża, że nie da się zjeść całego ciasta na raz. Sprawdziłyśmy;)



Składniki:
Ciasto:
  • 350 g oreo lub innych czekoladowych markiz
  • 100 g masła
 Nadzienie:
  • 20 g masła
  • 3 jajka
  • 100 g czekoaldy 70 %
  • 100 g czekolady 90 %
  • 230ml śmietany 

Przygotowanie:
  1. Ciasteczka blendujem. Dolewamy do nich roztopione masło i zagniatamy. Tak przygotowaną masą wylepiamy dno tortownicy 21 cm i tworzymy brzegi.
  2. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut.
  3. Czekoladę łamiemy na drobne kawałki.
  4. 20 g masła i śmietanę zagotowujemy po czym wlewamy do miski z czekoladą. Mieszamy aż powstanie jednolita masa.
  5. Dodajemy po jednym jajku dalej mieszając. 
  6. Wylewamy na spód i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. 
  7. Po wystudzeniu trzymamy w lodówce.

Przepis zaczerpnięty ze strony Rustykalna Kuchnia


Wielkanocne Smaki - edycja V



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz