Tarta z czekoladą
-świąteczna alternatywa-
Święta Wielkiej Nocy zbliżają się nieubłaganie. Dziś ciekawa alternatywa dla serników i mazurków. Tarta czekoladowa ze środkiem o konsystencji sernika. Sama tarta pojawia się w wielu krajach. Jednak tutaj za kraj "powstania" można wskazać Stany Zjednoczone. Bo gdzie jak nie u nich powstały znane na całym świecie ciasteczka Oreo? Ciasto jest małe bo zaledwie o średnicy 21 cm i niezbyt wysokie. Za to jest bardzo ekonomiczne. A Zawartość czekolady w czekoladzie tak duża, że nie da się zjeść całego ciasta na raz. Sprawdziłyśmy;)
Składniki:
Ciasto:
- 350 g oreo lub innych czekoladowych markiz
- 100 g masła
- 20 g masła
- 3 jajka
- 100 g czekoaldy 70 %
- 100 g czekolady 90 %
- 230ml śmietany
Przygotowanie:
- Ciasteczka blendujem. Dolewamy do nich roztopione masło i zagniatamy. Tak przygotowaną masą wylepiamy dno tortownicy 21 cm i tworzymy brzegi.
- Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie podpiekamy w 180 stopniach przez 10 minut.
- Czekoladę łamiemy na drobne kawałki.
- 20 g masła i śmietanę zagotowujemy po czym wlewamy do miski z czekoladą. Mieszamy aż powstanie jednolita masa.
- Dodajemy po jednym jajku dalej mieszając.
- Wylewamy na spód i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.
- Po wystudzeniu trzymamy w lodówce.
Przepis zaczerpnięty ze strony Rustykalna Kuchnia
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz