poniedziałek, 20 lipca 2015

Jogurtowe ciasto z jagodami

Jogurtowy placek z jagodami

- smak lata w słodkim wydaniu z kruszonką



Uwaga! Owoce lasu atakują! Z prawej chowają się maliny, z lewej jeżyny mogą podrapać, z dołu kuszą poziomki zakamuflowane. Lipiec jest miesiącem, podczas którego las swobodnie zdołałby nas w pełni wykarmić. Owoce najchętniej jadam świeże, ale w pewnym momencie, mam ochotę komponować je z innymi składnikami. Naleśniki, pierogi z owocami - tym przekupi się niejednego małoletniego niejdaka. Lato kojarzy mi się z aromatycznymi lekko kwasnymi wypiekami drożdżowymi i tartami z dodatkiem najróżniejszychowoców. Od jakiegoś czasu moje podniebienie bardzo polubiło ciasto jogurtowe z owocami. Tym razem po truskawkach, malinach i śliwkach wybór padł na jagody. Borówkę czarną potocznie nazywamy po prostu jagoda. Należy do rodziny wrzosowatych. Czernica - jak brzmi jej kolejna nazwa, ceniona jest ze względu na swoje bogate właściwości lecznicze oraz smakowe. Jagody powinni jeść zarówno najmłodsi, jak i najstarsi. Każda postać jagód jest dobra - placek drożdżowo-jogurtowy smakuje podobnie do jagodzianki. Jak dla mnie strzał w dziesiątę. Pyszota.



Składniki:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka jogurtu
  • 1 opakowanie suchych drożdży
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego 
  • 3 jajka
  • 120 g masła, roztopionego
  • 500 g jagód
  • 8 łyżeczek cukru, 8 łyżeczek masła, 10 łyżeczek mąki
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie:
  1. Wbij jajka do miski i ubijaj z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Rozpuść drożdże w lekko rozgrzanym jogurcie. Odstaw garnek z drożdżami na kilka minut w spokojne, bezwietrzne miejsce.
  2. Wlej do miski puszystą masę z ubitych jaj z cukrem i wymieszaj z roztopionym masłem. Dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj całość aż do uzysknia jednolitej masy. Dodaj drożdże w jogurcie i delikatnie wymieszaj aż składniki dobrze się połączą ze sobą.
  3. Przygotowaną masę wlej do wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką tortownicy o szerokości 26 cm. Pozostaw na 30 minut. Następnie, umyte jagody wyłóż na wierzch ciasta. 
  4. Przygotuj kruszonkę po przez wymieszanie palcami masła, mąki i cukru ze sobą do uzyskania drobnych gródek. W razie potrzeby dosyp więcej mąki. Wyłóż kruszonkę na warstwę jagód.
  5. Piecz ciasto w temperaturze 180 stopniach Celsjusza przez 60 minut lub do momentu zarumienienia się ciasta.
  6. Gotowe i ostudzone ciasto oprósz cukrem purem.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany 

Smacznego!

2 komentarze: