Jogurtowy placek z jagodami
- smak lata w słodkim wydaniu z kruszonką
Uwaga! Owoce lasu atakują! Z prawej chowają się maliny, z lewej jeżyny mogą podrapać, z dołu kuszą poziomki zakamuflowane. Lipiec jest miesiącem, podczas którego las swobodnie zdołałby nas w pełni wykarmić. Owoce najchętniej jadam świeże, ale w pewnym momencie, mam ochotę komponować je z innymi składnikami. Naleśniki, pierogi z owocami - tym przekupi się niejednego małoletniego niejdaka. Lato kojarzy mi się z aromatycznymi lekko kwasnymi wypiekami drożdżowymi i tartami z dodatkiem najróżniejszychowoców. Od jakiegoś czasu moje podniebienie bardzo polubiło ciasto jogurtowe z owocami. Tym razem po truskawkach, malinach i śliwkach wybór padł na jagody. Borówkę czarną potocznie nazywamy po prostu jagoda. Należy do rodziny wrzosowatych. Czernica - jak brzmi jej kolejna nazwa, ceniona jest ze względu na swoje bogate właściwości lecznicze oraz smakowe. Jagody powinni jeść zarówno najmłodsi, jak i najstarsi. Każda postać jagód jest dobra - placek drożdżowo-jogurtowy smakuje podobnie do jagodzianki. Jak dla mnie strzał w dziesiątę. Pyszota.
- 2 szklanki mąki tortowej
- 1 szklanka jogurtu
- 1 opakowanie suchych drożdży
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 jajka
- 120 g masła, roztopionego
- 500 g jagód
- 8 łyżeczek cukru, 8 łyżeczek masła, 10 łyżeczek mąki
- cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Wbij jajka do miski i ubijaj z cukrem aż do uzyskania puszystej masy. Rozpuść drożdże w lekko rozgrzanym jogurcie. Odstaw garnek z drożdżami na kilka minut w spokojne, bezwietrzne miejsce.
- Wlej do miski puszystą masę z ubitych jaj z cukrem i wymieszaj z roztopionym masłem. Dodawaj stopniowo mąkę i mieszaj całość aż do uzysknia jednolitej masy. Dodaj drożdże w jogurcie i delikatnie wymieszaj aż składniki dobrze się połączą ze sobą.
- Przygotowaną masę wlej do wysmarowanej margaryną i oprószonej mąką tortownicy o szerokości 26 cm. Pozostaw na 30 minut. Następnie, umyte jagody wyłóż na wierzch ciasta.
- Przygotuj kruszonkę po przez wymieszanie palcami masła, mąki i cukru ze sobą do uzyskania drobnych gródek. W razie potrzeby dosyp więcej mąki. Wyłóż kruszonkę na warstwę jagód.
- Piecz ciasto w temperaturze 180 stopniach Celsjusza przez 60 minut lub do momentu zarumienienia się ciasta.
- Gotowe i ostudzone ciasto oprósz cukrem purem.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany
Smacznego!
Wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńPięknie to ciasto wygląda :) Poczęstowałabym się :)
OdpowiedzUsuń