Papryki z pikantnym farszem
- po karaibsku
Kuchnia karaibska jest odważną mieszanką smaków. Połączenia składników są pełne przekory. Słodkie owoce jak mango, czy banany z powodzeniem łączy się z ostrymi papryczkami chilli i mięsem. Jest to także kuchnia bardzo dobrze doprawiona. Jak nigdzie indziej smak słodki idealnie miesza się z pikantnym. Najpopularniejszymi składnikami kuchni wysp karaibskich jest ryż, banany, fasola, maniok, kolendra, papryka, ciecierzyca, pomidory, bataty, kokos. Potrawy często zawierają mięso - czy to drób, jagnięcina, czy też wieprzowina, jak również serwuje się niezliczoną ilość ryb i owoców morza. Najważniejszą rolę, jak wcześniej wspomniałam odgrywa odpowiednie doprawienie potrawy. Karaibskie marynaty są charakterystyczne, zawierają wiele czosnku, cebuli, ostrej papryczki, szczypiorku, a także ziół takich jak kolendra, majeranek, rozmaryn, estragon oraz tymianek. Dzisiaj karaibska przekąska, która sprawdzi się jako ciekawa przystawka - papryki nadziewane farszem z jajka, szczypiorku, pietruszki i paluszków krabowych z dodatkiem ostrych papryczek chilli, w sosie majenozowo-jogurtowym. Potrawa idealna na lato. Nie jest ciężka, a jednocześnie sycąca.
Składniki dla 2 osób:
- 2 duże papryki
- 2 jajka, ugotowanena twardo, drobno pokrojone
- 2 małe świeże papryczki chilli, pozbawione nasion, posiekane
- 2 łyżki szczypioru, drobno posiekanego
- 1 łyżka świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
- 1 łyżeczka skórki cytryny, drobno startej
- sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
- 6 paluszków krabowych, drobno pokrojone
- 3 łyżki majonezu
- 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
- Papryki przekrój wzdłuż na półowki. Usuń nasiona i błony. Umieść połówki paprykw drużym garnku z zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 2 minuty. Odcedź papryki i natychmiast opłucz pod zimną wodą, osuszpapierowym ręcznikiem.
- Wymieszaj w misce pokrojone jajka, chilli, szczypior natkę pietruszki, skórkę cytryny, sok z cytryny, paluszki krabowe oraz majonez z jogurtem.
- Wypełnij połówki papryki przygotowanym farszem. Jeżeli preferujesz potrawy bardziej pikatne możesz podać polane sosme chilli, czy też dodać większą ilość papryczki chilli.
Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń