niedziela, 19 lipca 2015

Faszerowane papryki po karaibsku


Papryki z pikantnym farszem

- po karaibsku


Kuchnia karaibska jest odważną mieszanką smaków. Połączenia składników są pełne przekory. Słodkie owoce jak mango, czy banany z powodzeniem łączy się z ostrymi papryczkami chilli i mięsem. Jest to także kuchnia bardzo dobrze doprawiona. Jak nigdzie indziej smak słodki idealnie miesza się z pikantnym. Najpopularniejszymi składnikami kuchni wysp karaibskich jest ryż, banany, fasola, maniok, kolendra, papryka, ciecierzyca, pomidory, bataty, kokos. Potrawy często zawierają mięso - czy to drób, jagnięcina, czy też wieprzowina, jak również serwuje się niezliczoną ilość ryb i owoców morza. Najważniejszą rolę, jak wcześniej wspomniałam odgrywa odpowiednie doprawienie potrawy. Karaibskie marynaty są charakterystyczne, zawierają wiele czosnku, cebuli, ostrej papryczki, szczypiorku, a także ziół takich jak kolendra, majeranek, rozmaryn, estragon oraz tymianek. Dzisiaj karaibska przekąska, która sprawdzi się jako ciekawa przystawka - papryki nadziewane farszem z jajka, szczypiorku, pietruszki i paluszków krabowych z dodatkiem ostrych papryczek chilli, w sosie majenozowo-jogurtowym. Potrawa idealna na lato. Nie jest ciężka, a jednocześnie sycąca.


Składniki dla 2 osób:
  • 2 duże papryki
  • 2 jajka, ugotowanena twardo, drobno pokrojone
  • 2 małe świeże papryczki chilli, pozbawione nasion, posiekane
  • 2 łyżki szczypioru, drobno posiekanego
  • 1 łyżka świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej
  • 1 łyżeczka skórki cytryny, drobno startej
  • sok wyciśnięty z 1/4 cytryny
  • 6 paluszków krabowych, drobno pokrojone
  • 3 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego

Przygotowanie:
  1. Papryki przekrój wzdłuż na półowki. Usuń nasiona i błony. Umieść połówki paprykw drużym garnku z zimną wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia przez 2 minuty. Odcedź papryki i natychmiast opłucz pod zimną wodą, osuszpapierowym ręcznikiem.
  2. Wymieszaj w misce pokrojone jajka, chilli, szczypior natkę pietruszki, skórkę cytryny, sok z cytryny, paluszki krabowe oraz majonez z jogurtem.
  3. Wypełnij połówki papryki przygotowanym farszem. Jeżeli preferujesz potrawy bardziej pikatne możesz podać polane sosme chilli, czy też dodać większą ilość papryczki chilli.


Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

1 komentarz: