poniedziałek, 27 lipca 2015

Wietnamski sos słodko-kwaśny

Sos słodko-kwaśny

- po wietnamsku


Potrawy kuchni wietnamskiej charakteryzują się swoją lekkością i świeżoscią. W Wietnamie spożywa się wiele warzyw zielonych - wszelkiego rodzaju roślin kapustowatych - której roczne spożycie na przeciętnego mieszkańca można liczyć w dziesiątkach kilogramów, czy też sałaty, szpinaku oraz brokułów. Warzywa te, aby były naprawdę smaczne należy łączyć z odpowiednimi dla nich przygotowanymi sosami oraz przyprawami. W Wietnamie preferuje się sosy lekkie, o cierpkim i orzeźwiającym smaku, raczej unika się zagęszczanych sosów. Warzywa często doprawia się także równie intesywnymi w smaku ziołami, jak kolendra, czosnek, imbir, czy kminek. Wraz z sosem z pozoru nijakie w smaku warzywa nabierają wyraźnego charakteru. Należy też pamiętać o azjatyckiej tradycji dążenia do równowagi. Smaki się ze sobą łączy. W tym przypadku słodycz przełamana została smakiem kwaśnym. Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek z warzyw liściastych. Szczególnie dobrze będzie pasował do warzyw o lekko gorzkim smaku - jak cykoria. 



Składniki:
  • 1/4 szklanki octu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 1/2 łyżki wody
  • 1/4 ogórka, wypestkowanego i drobno pokrojonego

Przygotowanie: 
  1. Do małego rondla wsyp cukier, wlej wodę oraz ocet. Podgrzewaj całość na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotuj przez blisko 3 minuty bez przykrycia, Wystudź.
  2. Wlej płyn do sosjerki i wymieszaj z drobno pokrojonym ogórkiem.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy".

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Spora dawka wiedzy. Fajnie się czytało. A i sosik musi być smaczny. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń