Sos słodko-kwaśny
- po wietnamsku
Potrawy kuchni wietnamskiej charakteryzują się swoją lekkością i świeżoscią. W Wietnamie spożywa się wiele warzyw zielonych - wszelkiego rodzaju roślin kapustowatych - której roczne spożycie na przeciętnego mieszkańca można liczyć w dziesiątkach kilogramów, czy też sałaty, szpinaku oraz brokułów. Warzywa te, aby były naprawdę smaczne należy łączyć z odpowiednimi dla nich przygotowanymi sosami oraz przyprawami. W Wietnamie preferuje się sosy lekkie, o cierpkim i orzeźwiającym smaku, raczej unika się zagęszczanych sosów. Warzywa często doprawia się także równie intesywnymi w smaku ziołami, jak kolendra, czosnek, imbir, czy kminek. Wraz z sosem z pozoru nijakie w smaku warzywa nabierają wyraźnego charakteru. Należy też pamiętać o azjatyckiej tradycji dążenia do równowagi. Smaki się ze sobą łączy. W tym przypadku słodycz przełamana została smakiem kwaśnym. Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu i idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek z warzyw liściastych. Szczególnie dobrze będzie pasował do warzyw o lekko gorzkim smaku - jak cykoria.
- 1/4 szklanki octu
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 1/2 łyżki wody
- 1/4 ogórka, wypestkowanego i drobno pokrojonego
Przygotowanie:
- Do małego rondla wsyp cukier, wlej wodę oraz ocet. Podgrzewaj całość na średnim ogniu, mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotuj przez blisko 3 minuty bez przykrycia, Wystudź.
- Wlej płyn do sosjerki i wymieszaj z drobno pokrojonym ogórkiem.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy".
Smacznego!
Spora dawka wiedzy. Fajnie się czytało. A i sosik musi być smaczny. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń