Hoppin' John
- ryż z fasolą po karaibsku
Hoppin' John stanowi potrawę popularną na Karaibach, ale także na południu Stanów Zjednoczonych. Danie złożone jest z czarno nakrapianej fasoli i ryżu, a także poszatkowanej cebuli, plastrów boczku, doprawione solą. Do potrawy często dodwane są także inne składniki jak słoninę, golonkę, czy też kiełbasę. Wraz z przypływem mody na zdrową żywność, zamiast wieprzowiny coraz częściej dodaje się kawałki wędzonego mięsa indyka. W Południowych Stanach Zjednoczonych spożywanie Hoppin' John w pierwszy dzień Nowego Roku uważane jest za przynoszące szczęście i pomyślność w nadchodzącym czasie. Fasolka uważana jest za symbol monet i często pieniądz dodawany jest na szczęście pod miskę z potrawą. Gorczyca, rzepa, kapusta włoska, dodane do dania mają przynieść bogactwo. Przepis na potrawę znalazłam w książce Podróże kulinarne - Kuchnia karaibska. Jednakże potrawa jest bardzo popularna wśród ludności amerykańskiej pochodzenia latynoskiego na południu USA. Potrawa jest sycąca i delikatna, a przy tym bardzo sycąca.
- 3 szklanki bulionu drobiowego
- 1 duży pomidor, grubo posiekany
- 1/3 szklanki szczypioru, drobno posiekanego
- 1 zielona papryczka chilli, drobno posiekana
- 2 łyżeczki świeżych liści tymianku
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki nitek szafranu
- 12 ziaren czarnego pieprzu
- 1 szklanka białego ryżu długoziarnistego
- 6 grubych plastrów boczku, pokrojonych w grubą kostkę
- 1 puszka białej fasoli
- sól, świeżo zmielony pieprz do smaku
Przygotowanie:
- W dużym garnku zagotuj bulion, dodaj pomidor, cebulę, chilli, tymianek, liść laurowy, szafran i ziarna pieprzu. Gotuj bez przykrycia przez 2 minuty. Po tym czasie dosyp ryż i gotuj przez kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolewal wody, tak aby ryz nie wysechł.
- W miedzyczasie pdosmaż boczek, ale nie pozwól aby stał się chrupiący. Do garnka z ryżem dodaj boczek oraz fasolę. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, mieszchłając co jakiś czas.
- Usuń liść laurowy. Dopraw potrawę solą i pieprzem. Podawaj gorące.
Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Danie wygląda smakowicie, a przygotowanie nie jest trudne. Na pewno spróbuję! Dzięki!
OdpowiedzUsuń