niedziela, 26 lipca 2015

Hoppin' John - ryż z fasolą po karaibsku

Hoppin' John

- ryż z fasolą po karaibsku


Hoppin' John stanowi potrawę popularną na Karaibach, ale także na południu Stanów Zjednoczonych. Danie złożone jest z czarno nakrapianej fasoli i ryżu, a także poszatkowanej cebuli, plastrów boczku, doprawione solą. Do potrawy często dodwane są także inne składniki jak słoninę, golonkę, czy też kiełbasę. Wraz z przypływem mody na zdrową żywność, zamiast wieprzowiny coraz częściej dodaje się kawałki wędzonego mięsa indyka. W Południowych Stanach Zjednoczonych spożywanie Hoppin' John w pierwszy dzień Nowego Roku uważane jest za przynoszące szczęście i pomyślność w nadchodzącym czasie. Fasolka uważana jest za symbol monet i często pieniądz dodawany jest na szczęście pod miskę z potrawą. Gorczyca, rzepa, kapusta włoska, dodane do dania mają przynieść bogactwo. Przepis na potrawę znalazłam w książce Podróże kulinarne - Kuchnia karaibska. Jednakże potrawa jest bardzo popularna wśród ludności amerykańskiej pochodzenia latynoskiego na południu USA. Potrawa jest sycąca i delikatna, a przy tym bardzo sycąca.


Składniki dla 4 osób:
  • 3 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 duży pomidor, grubo posiekany
  • 1/3 szklanki szczypioru, drobno posiekanego
  • 1 zielona papryczka chilli, drobno posiekana
  • 2 łyżeczki świeżych liści tymianku
  • 1 liść laurowy
  • 1/2 łyżeczki nitek szafranu
  • 12 ziaren czarnego pieprzu
  • 1 szklanka białego ryżu długoziarnistego
  • 6 grubych plastrów boczku, pokrojonych w grubą kostkę
  • 1 puszka białej fasoli
  • sól, świeżo zmielony pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. W dużym garnku zagotuj bulion, dodaj pomidor, cebulę, chilli, tymianek, liść laurowy, szafran i ziarna pieprzu. Gotuj bez przykrycia przez 2 minuty. Po tym czasie dosyp ryż i gotuj przez kolejne 15 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolewal wody, tak aby ryz nie wysechł. 
  2. W miedzyczasie pdosmaż boczek, ale nie pozwól aby stał się chrupiący. Do garnka z ryżem dodaj boczek oraz fasolę. Gotuj na wolnym ogniu przez około 10 minut, mieszchłając co jakiś czas.
  3. Usuń liść laurowy. Dopraw potrawę solą i pieprzem. Podawaj gorące.


Przepis zaczerpnięty z "Podróże kulinarne. Kuchnia Karaibska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Danie wygląda smakowicie, a przygotowanie nie jest trudne. Na pewno spróbuję! Dzięki!

    OdpowiedzUsuń