środa, 22 lipca 2015

Wietnamska sałatka z kaczki i makaronu

Sałatka z kaczką i makaronem po wietnamsku

- w sosie z imbirem i trawą cytrynową


Wietnamczycy nie znoszą jadać w samotności i ciszy. Posiłki zawsze jada się w zgiełku - czy to rodzinnym, czy też ulicznym. Pośpiech i tłok wietnamksich miast nikogo nie odstraszy - a przeciwnie, jedzenie uliczne jest wyjątkowe. Oferowane potrawy z powodzeniem mogą konkurować z eleganckimi lokalami. Kuchnia wietnamska pełna jest kolorów i smaków. Spożywa się niezliczone ilości warzyw, jak i owoców. Jeśli chodzi o mięsa - prym wiodą owoce morza i drób. Dania są lekkie, często robione na szybko - warzywa zachowują chrupkość, owoce soczystość. Smak zimny przenika gorący, kwaśny miesza się ze słodki, miękkie z twardym. Zmysły smaku dostają zawrotu głowy. Taka też jest sałatka z kaczki i makaronu. Soczysta kaczka łączy się z miękkim makaronem i chrupkimi warzywami. Imbir i papryczka chilli rozgrzewają. Cukier rozpieszcza podnieniebienie, a sok z cytryny przywołuje do porządku. Sałatka idealna na dni jak dzisiaj: gorące i duszne, z pewnością przyniesie ukojenie. Swobodnie zastąpi obiad, który przy obecnej aurze stanowi za ciężki kaliber. 



Składniki dla 2 osób:

  • 1 średnia marchewka, pokrojona na cienkie słupki
  • 150 g groszku cukrowego, drobno pokrojonego
  • 150 g małych kolb kukurydzy, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki
  • 250 g makaronu ryżowego
  • 2 piersi kaczki, upieczonej na grillu
  • 1/2 szklanki kiełków sojowych
  • 1/4 szklanki liści mięty, grubo posiekanych
  • 1/4 szklanki świeżej kolendry, grubo posiekanej
  • 2 świeże czerwone papryczki chilli, pokrojone w cienkie krążki
Sos imbirowy z trawą cytrynową:
  • 2 cm świeżego korzenia imbiru
  • 10 cm łodygi świeżej trawy cytrynowej, drobno pokrojonej
  • 2 łyżki brązowego cukru, drobnego
  • 1/2 szklanki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu rybnego

Przygotowanie:
  1. Do dużego garnka z wrzątkiem wrzyć na chwilę - około 30 sekund, marchewkę, groszek cukrowy i kukurydzę. Opłucz warzywa pod strumieniem zimnej wody. 
  2. Włóż makaron do żaroodpornej miski, zalej wrzątkiem. Odcedź makaron, kiedy będzie juz miękki.
  3. Przygotuj sos z imbiru i trawy cytrynowej. Włóż wszystkie składniki do słoja i mocno potrząśnij, aby sos dobrze wymieszał się z warzywami i sokiem z cytryny.
  4. Upiecz kaczkę na grillu lub usmaż na patelni grillowej. Ostudzone mięso pokrój w paski.
  5. W dużej salaterce delikatnie wymieszaj warzywa, makaron oraz mięso kaczki wraz z ziołami, chilli i przygotowanym sosem.

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy".
Lekkie i szybkie dania na upalne dni

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz