Sałatka z kaczką i makaronem po wietnamsku
- w sosie z imbirem i trawą cytrynową
Wietnamczycy nie znoszą jadać w samotności i ciszy. Posiłki zawsze jada się w zgiełku - czy to rodzinnym, czy też ulicznym. Pośpiech i tłok wietnamksich miast nikogo nie odstraszy - a przeciwnie, jedzenie uliczne jest wyjątkowe. Oferowane potrawy z powodzeniem mogą konkurować z eleganckimi lokalami. Kuchnia wietnamska pełna jest kolorów i smaków. Spożywa się niezliczone ilości warzyw, jak i owoców. Jeśli chodzi o mięsa - prym wiodą owoce morza i drób. Dania są lekkie, często robione na szybko - warzywa zachowują chrupkość, owoce soczystość. Smak zimny przenika gorący, kwaśny miesza się ze słodki, miękkie z twardym. Zmysły smaku dostają zawrotu głowy. Taka też jest sałatka z kaczki i makaronu. Soczysta kaczka łączy się z miękkim makaronem i chrupkimi warzywami. Imbir i papryczka chilli rozgrzewają. Cukier rozpieszcza podnieniebienie, a sok z cytryny przywołuje do porządku. Sałatka idealna na dni jak dzisiaj: gorące i duszne, z pewnością przyniesie ukojenie. Swobodnie zastąpi obiad, który przy obecnej aurze stanowi za ciężki kaliber.
Składniki dla 2 osób:
- 1 średnia marchewka, pokrojona na cienkie słupki
- 150 g groszku cukrowego, drobno pokrojonego
- 150 g małych kolb kukurydzy, pokrojonych wzdłuż na ćwiartki
- 250 g makaronu ryżowego
- 2 piersi kaczki, upieczonej na grillu
- 1/2 szklanki kiełków sojowych
- 1/4 szklanki liści mięty, grubo posiekanych
- 1/4 szklanki świeżej kolendry, grubo posiekanej
- 2 świeże czerwone papryczki chilli, pokrojone w cienkie krążki
Sos imbirowy z trawą cytrynową:
- 2 cm świeżego korzenia imbiru
- 10 cm łodygi świeżej trawy cytrynowej, drobno pokrojonej
- 2 łyżki brązowego cukru, drobnego
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu rybnego
Przygotowanie:
- Do dużego garnka z wrzątkiem wrzyć na chwilę - około 30 sekund, marchewkę, groszek cukrowy i kukurydzę. Opłucz warzywa pod strumieniem zimnej wody.
- Włóż makaron do żaroodpornej miski, zalej wrzątkiem. Odcedź makaron, kiedy będzie juz miękki.
- Przygotuj sos z imbiru i trawy cytrynowej. Włóż wszystkie składniki do słoja i mocno potrząśnij, aby sos dobrze wymieszał się z warzywami i sokiem z cytryny.
- Upiecz kaczkę na grillu lub usmaż na patelni grillowej. Ostudzone mięso pokrój w paski.
- W dużej salaterce delikatnie wymieszaj warzywa, makaron oraz mięso kaczki wraz z ziołami, chilli i przygotowanym sosem.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Wietnamska. Tradycyjne smaki i potrawy".
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz