Pikantna zupa ze szpinakiem bobem
- i ziemniakami, po hiszpańsku
Bób był pierwszym rodzajem fasoli, jaki był uprawiany w Europie. W starożytności warzywo było bardzo cenione, bowiem stanowiło posiłek wśród biedniejszych warstw ludności, dostarczając stosunkowo dużo energii i szybko zaspokajając głód. Przez długi czas bób był powszechny dopiero, ziemniaki i kukurydza sprawiły, że spadł z piedestału. Nie samym tapas Hiszpanie się żywią. W wielu regionach kraju, szczególnie w miejscach oddalonych od zgiełku i turystów potrawy są proste, ale niezwykle sycące. W Hiszpanii jak nigdzie indziej smakują pomidory. Nie tyczy się to wyłącznie pomidorów - ale także wielu innych gatunków warzyw i owoców. W Hiszpanii wegetarianie mogą żyć szczęśliwie i najeśc się do syta. Za jedej z przykładów może posłużyć zupa ze szpinakiem, bobem i ziemniakami. Potrawa jest lekko pikantna - w końcu mowa o temperamentnej kuchni hiszpańskiej. W smaku ciągle w kręgu europejskich smaków - jednakże dobór składników jest niecodzienny, przez co zupa staje się bardziej wyjątkowa.
Składniki dla 6 osób:
- 1 łyżka oliwy
- 1 duża czerwona cebula
- 2 ząbki czosku, wyciśnięte
- 3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
- 2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 puszka pomidorów (425 g)
- 4 średnie ziemniaki, drobno pokrojone
- 6 szklanek bulionu warzywnego
- 500 g liści szpinaku
- 500 g ugotowanego bobu, bez skóry
Przygotowanie:
- W dużym rondlu rozgrzej oliwę, dodaj cebulę wraz z przyprawami. Smaż, mieszając do momentu aż cebula się zeszkli.
- Dołóż nieodsączone, rozgniecione pomidory z puszki oraz ziemniaki. Wlej bulion warzywny. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut lub do chwili, gdy ziemniaki zaczną być miękkie. Mieszaj zupę od czasu do czasu.
- Dodaj bób oraz szpinak. Podgrzewaj bez przykrycia, aż liście szpinaku zwiotczeją. Rozlej zupę do misek i podawaj gorącą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz