środa, 29 lipca 2015

Pikantna zupa ze szpinakiem i bobem

Pikantna zupa ze szpinakiem bobem

- i ziemniakami, po hiszpańsku



Bób był pierwszym rodzajem fasoli, jaki był uprawiany w Europie. W starożytności warzywo było bardzo cenione, bowiem stanowiło posiłek wśród biedniejszych warstw ludności, dostarczając stosunkowo dużo energii i szybko zaspokajając głód. Przez długi czas bób był powszechny dopiero, ziemniaki i kukurydza sprawiły, że spadł z piedestału. Nie samym tapas Hiszpanie się żywią. W wielu regionach kraju, szczególnie w miejscach oddalonych od zgiełku i turystów potrawy są proste, ale niezwykle sycące. W Hiszpanii jak nigdzie indziej smakują pomidory. Nie tyczy się to wyłącznie pomidorów - ale także wielu innych gatunków warzyw i owoców. W Hiszpanii wegetarianie mogą żyć szczęśliwie i najeśc się do syta. Za jedej z przykładów może posłużyć zupa ze szpinakiem, bobem i ziemniakami. Potrawa jest lekko pikantna - w końcu mowa o temperamentnej kuchni hiszpańskiej. W smaku ciągle w kręgu europejskich smaków - jednakże dobór składników jest niecodzienny, przez co zupa staje się bardziej wyjątkowa. 



Składniki dla 6 osób:
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża czerwona cebula
  • 2 ząbki czosku, wyciśnięte
  • 3 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 puszka pomidorów (425 g)
  • 4 średnie ziemniaki, drobno pokrojone
  • 6 szklanek bulionu warzywnego
  • 500 g liści szpinaku
  • 500 g ugotowanego bobu, bez skóry


Przygotowanie:
  1. W dużym rondlu rozgrzej oliwę, dodaj cebulę wraz z przyprawami. Smaż, mieszając do momentu aż cebula się zeszkli.
  2. Dołóż nieodsączone, rozgniecione pomidory z puszki oraz ziemniaki. Wlej bulion warzywny. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut lub do chwili, gdy ziemniaki zaczną być miękkie. Mieszaj zupę od czasu do czasu.
  3. Dodaj bób oraz szpinak. Podgrzewaj bez przykrycia, aż liście szpinaku zwiotczeją. Rozlej zupę do misek i podawaj gorącą.






Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Hiszpańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz