czwartek, 17 września 2015

Jajecznica z kurkami

Jajecznica z kurkami

- kuchnia w plenerze: banalnie i smacznie


Kurki zdecydowanie stanowią ulubiony gatunek grzybów w okresie letnim. Zawiera około 50 synonimów naukowych. Pieprznik jadalny, bo tak brzmi nazwa oficjalna gatunku, występuje na całej pólkuli północnej w strefie klimatu umiarkowanego. W Polsce kurki zaliczyć można do najczęściej występujących grzybów leśnych. Najczęściej odnaleźć je pośród mchów wśród świerków. W skutek kwasnych deszczów gatunek powoli zanika w niektórych częściach Europy - na przykład w Niemczech. Wielokrotnie podejmowano próby uprawy kurek, za każdym razem kończyły się niepowodzeniem. Grzyb ceniony jest przede wszystkim ze względu na swój aromat, smak, ale także twardość i chrupkość owocników. Kurki marynuje się tak samo jak prawdziwki, czy podgrzybki, jednakże moim zdaniem wtedy nie do końca można poznać walory smakowe pieprznika jadalnego. Kurki w przypadku duszenia i marynowania dobrze połaczyć z grzybami, które zaiwrają duże ilości śluzów, na przykład z opieńkami, podgrzybkami, czy maślakami. Pieprznik jadalny zdecydowanie nie nadaje się do suszenia, ale za to istanowi idealny dodatek do wielu potraw - makaronów, sosów, czy jak w tym przypadku - jajecznicy. Należy jednak pamiętać, że kurek nie można zbyt długo dusić, ze względu na to, że szybko twardnieją. Jajecznica z kurkami okazała się być moim śniadaniem numer jeden. Sprzyjały temu okoliczności - świeże kurki, prosto z lasu, biwak nad morzem, kuchnia plenerowa. Warunki idealne, śniadanie wyśmienite.


Składniki dla 2 osób:
  • 4 jajka
  • 2 szklanki kurek
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  1. Rozgrzej masło na patelni, następnie wrzuć kurki. Trzymaj chwilę na ogniu tak, aby z kurek wyparował nadmiar wody. 
  2. Rozbij jajka i wymieszaj z kurkami. Jak tylko jajka się zetną zdejmij z ognia i rozłóż na talerze.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz