sobota, 5 września 2015

Małże po tajsku

Małże po tajsku

- z bazylią i trawą cytrynową


Kuchnia tajska  uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych w smaku kuchni na świecie. Trudno odmówić jej praw do tego. Im lepiej poznaje jej smaki, tym bardziej ją lubię. Mimo, że wyraźnie widać w niej wpływy innych kuchni - szczególnie chińskiej i indyjskiej, to unikalnośc potraw tajskich wynika ze stosowanych przez Tajów ich własnych oryginalnych składników. Mleczko kokosowe oraz trawa cytrynowowa to najbardziej charakterystyczne składniki dla tamtejszej sztuki kulinarnej. Często wykorzystywany jest także świeży imbir, czy też galangal oraz liście limonki. Bez wątpienia jest to kuchnia aromatyczna i pikantna. A swoboda przygotowywania dań, w przeciwieństwie do sztywności zasad kulinarnych panujacych w Chinach, czy Indiach bardzo mi odpowiada. Ostateczny wygląd i smak potrawy zależy wyłącznie od indywidualnych preferencji i zdolności kucharza. Większą rolę odgrywają również owoce morza - co wyróżnia je znacząco od krajów, które miały największy wpływ kulinarny na Tajlandię. Szczególnie cenione są skorupiaki. Sałatka sporządzona z małży z dodatkiem trawy cytrynowej, oraz bazylii oderwie zmysły przeniesie do Krainy Uśmiechu.




Składniki dla 4 osób:
  • 1 kg dużych małżów
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 2 ząbki czosnku, zmiażdżone
  • 2 łyżki świeżej trawy cytrynowej, cienko pokorojonej
  • 1 świeża mała papryczka chilli, drobno posiekana
  • 1 szklanka wytrawnego wina
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 1/2 szklanki świeżych liści bazylii, luźno upakowanych
  • 1/2 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 dodatkowa świeża mała papryczka chilli, drobno pokrojona
  • 2 młode cebulki, cienko pokrojone


Przygotowanie:
  1. Oskrob muszle małżów pod zimną wodą - usuń tzw. biziory - inaczej brody.
  2. Rozgrzej olej arachidowy w woku lub na dużej patelni, smaż energicznie cebule, czosnek, trawe cytrynową i posiekaną papryczkę chilli.
  3. Dolej wino, sos rybny i sok z cytryny - doprowadź do wrzenia. Wrzuć małże, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu przez blisko 5 minut lub do chwili otworzenia się muszli.
  4. Porwij połowę bazylii i dodaj wraz z mleczkiem kokosowym do małży na patelni. Podgrzewaj wszystko i wymieszaj. Umieść małże w dużej misce do serwowania potraw i oprósz pokrojoną papryczką chilli, młodą cebulką i resztą bazylią.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz