środa, 23 września 2015

Gulasz z dziczyzny

Gulasz z dziczyzny

- po polsku, po myśliwsku



Dzik jest zwierzęciem powszechnie występującym w Polsce. Niemniej jednak podlega sezonowej ochronie. Jest również popularnym zwierzęciem łownym. Dziczyzna charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, a także wysokimi walorami smakowymi. Kuchnia polska zawiera wiele przepisów opartych o mięso z sarny, zająca, bażanta, czy właśnie dzika. Obecnie, dziczyzna nie gości na naszych stołach często. Nie jest to mięso szeorko dostępne, a dodatkowo stosunkowo wysoka cena sprawia, że dziczyzna jest rzadko spożywana. Warto jednak od czasu do czasu po nią sięgnąć, dziczyzna jest zdrowa i smaczna. Mięso zwierząt łownych z reguły jest twarde i zwięzłe. Przed obróbką kulinarną mięso powinno być odpowiednio zamarynowane, a następnie przez dłuższy czas duszone, gotowane, czy też pieczone. Jeżeli chodzi o marynaty, najlepiej spisze się tu wino wytrawne. Smak dziczyzny stanie się słodszy i bardziej aromatyczny. Gulasz z dzika to pomysł na rodzinny obiad. Wszyscy będą zadowoleni i najedzeni.



Składniki:
  • 500 g mięsa na gulasz z dzika
  • 2 cebule, pokrojone w pióra
  • 4 marchewki, pokrojona w kostke
  • 1 mały seler, pokrojony w kostkę
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 liście laurowe
  • 250 g pomidorów z puszki
  • 1 szklanka wytrawnego wina
  • świeże zioła tj. rozmaryn, oregano, szałwia
  • sól do smaku
  • oliwa


Przygotowanie:
  1. Umyj mięso, usuń błony, a następnie pokrój w grubą kostkę. Przełóż kawałki mięsa do dużej miski i dodaj jedną cebulę, jedną marchewkę, połowę selera, rozgnieciony ząbek czosnku, liście laurowe oraz ziarnia pieprzu. Oprósz rozmarynem, oregano i szałwią. Zalej całość winem. Miskę przykryj folią i włóż na cała noc do lodówki.
  2. Wyjmij mięso z marynaty i osusz. Za pomocą cedzaka oddziel zalewę od warzyw. Pozostaw wyłącznie płyn marynaty. Na patelni o grubym dnie rozgrzej oliwe i smaż mięso aż się zarumieni z każdej strony.
  3. Pozostałą połowę selera,  pozostała marchewkę pokrój w kostkę. Pozostałą cebulę i czosnek drobno posiekaj. Dodaj do mięsa i smaż całość przez kilka minut.
  4. Dolej pzostałą marynatę, pomidory i dodaj zioła - szałwię, rozmaryn oraz oregano. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Duś całość pod przykryciem przez blisko 2 godziny. Mięso powinno być miękkie. 
  5. Podawaj z ziemniakami lub kluskami ślaskimi. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz