Gulasz z dziczyzny
- po polsku, po myśliwsku
Dzik jest zwierzęciem powszechnie występującym w Polsce. Niemniej jednak podlega sezonowej ochronie. Jest również popularnym zwierzęciem łownym. Dziczyzna charakteryzuje się niską zawartością tłuszczu, a także wysokimi walorami smakowymi. Kuchnia polska zawiera wiele przepisów opartych o mięso z sarny, zająca, bażanta, czy właśnie dzika. Obecnie, dziczyzna nie gości na naszych stołach często. Nie jest to mięso szeorko dostępne, a dodatkowo stosunkowo wysoka cena sprawia, że dziczyzna jest rzadko spożywana. Warto jednak od czasu do czasu po nią sięgnąć, dziczyzna jest zdrowa i smaczna. Mięso zwierząt łownych z reguły jest twarde i zwięzłe. Przed obróbką kulinarną mięso powinno być odpowiednio zamarynowane, a następnie przez dłuższy czas duszone, gotowane, czy też pieczone. Jeżeli chodzi o marynaty, najlepiej spisze się tu wino wytrawne. Smak dziczyzny stanie się słodszy i bardziej aromatyczny. Gulasz z dzika to pomysł na rodzinny obiad. Wszyscy będą zadowoleni i najedzeni.
Składniki:
- 500 g mięsa na gulasz z dzika
- 2 cebule, pokrojone w pióra
- 4 marchewki, pokrojona w kostke
- 1 mały seler, pokrojony w kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 5 ziaren czarnego pieprzu
- 3 liście laurowe
- 250 g pomidorów z puszki
- 1 szklanka wytrawnego wina
- świeże zioła tj. rozmaryn, oregano, szałwia
- sól do smaku
- oliwa
Przygotowanie:
- Umyj mięso, usuń błony, a następnie pokrój w grubą kostkę. Przełóż kawałki mięsa do dużej miski i dodaj jedną cebulę, jedną marchewkę, połowę selera, rozgnieciony ząbek czosnku, liście laurowe oraz ziarnia pieprzu. Oprósz rozmarynem, oregano i szałwią. Zalej całość winem. Miskę przykryj folią i włóż na cała noc do lodówki.
- Wyjmij mięso z marynaty i osusz. Za pomocą cedzaka oddziel zalewę od warzyw. Pozostaw wyłącznie płyn marynaty. Na patelni o grubym dnie rozgrzej oliwe i smaż mięso aż się zarumieni z każdej strony.
- Pozostałą połowę selera, pozostała marchewkę pokrój w kostkę. Pozostałą cebulę i czosnek drobno posiekaj. Dodaj do mięsa i smaż całość przez kilka minut.
- Dolej pzostałą marynatę, pomidory i dodaj zioła - szałwię, rozmaryn oraz oregano. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Duś całość pod przykryciem przez blisko 2 godziny. Mięso powinno być miękkie.
- Podawaj z ziemniakami lub kluskami ślaskimi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz