wtorek, 4 marca 2014

Banoffee pie

Banoffee pie

banan i toffi - słodka rozpusta bez pieczenia


Banoffee pie to deser rodem z Wielkiej Brytanii, wykonany z bananów, śmietany i toffi z gotowanego mleka skondensowanego, którego podstawę tworzy masa z pokruszonych herbatników i masła. Nazwa, jak nietrudno się domyśleć, to kombinacja słów "banan" i "toffi". Za wynalazcę tortu uważa się Iana Dowdinga i Nigela Mackenzie, szefa kuchni oraz właściciela restauracji The Hungry Monk w Jevington, w East Sussex. Jak twierdzą panowie, przepis na deser opracowali w 1972 roku, zainspirowani amerykańskim ciastem Bluma Coffee Toffee Pie, który składa się z toffi, kawy i bitej śmietany. Banoffe pie bardzo szybko zdobył popularność nie tylko na wyspach, ale i w Australii i Ameryce, w supermarketach można było go zakupić pod nazwą American Pie. Nigel Mackenzie zaoferowali wysoką nagrodę dla tego, kto może zaprzeczyć autorstwa deseru i odnaleźć jakikolwiek przepis na ciasto sprzed 1972 roku. Restauracja autora została zamknięta na początku 2012 roku, z powodu wzrostów eksploatacji. Drugi z autorów, Ian Dowding po opublikowaniu przez Nigela Mackenzie przepisu banatoffe pie, wprowadził swój oryginalny przepis na deser. Obecnie słowo "Banoffee" określa często najróżniejsze desery, które smakuje lub pachnie bananem i toffi. Od dawna przymierzałam się do przygotowania tego przysmaku, z talerzy znikał błyskawicznie.



Składniki:
  • 150 g ciasteczek - użyłam zwykłych herbatników
  • 40 g masła, roztopiony 
  • 1 łyżka kakao
  • 1 mała puszka masy kajmakowej (270 g)
  • 2 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 opakowanie serka mascarpone
  • 1 opakowanie 250 ml śmietany kremówki 30% lub 36%
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 3 paski czekolady mlecznej startej na tarce
  • 2 łyżki płatków migdałów


Przygotowanie:
  1. Puszkę z masą kajmakową gotuj w garnku wypełnionym wodą przez około 1 godzinę. Pokrusz ciastka na bardzo drobne okruszki o średnicy bułki tartej, najlepiej za pomocą drewnianego tłuczka lub wałka. Wsyp okruszki do garnka, dodaj łyżkę kakao, całość wymieszaj. Dodawaj stopniowo masło, tak aby powstała gładka, ale sucha masa, a masło całkowicie zostanie wchłonięte przez okruszki. Powstałą masą wyłóż na dno i brzegi tortownicy.
  2. Masę kajmakową, która powinna być bardziej płynna po podgrzaniu rozsmaruj równomiernie po spodzie ciasta. Na masę rozłóż plasterki banana, jeden obok drugiego. Delikatnie skrop je sokiem z cytryny, dzięki czemu nie zbrązowieją.
  3. Serek mascarpone delikatnie zmiksuj ze śmietaną kremówką, stopniowo ją dodając. Dodaj cukier wanilinowy i ubij na sztywną masę. Wyłóż masę śmietanową na banany i rozsmaruj równomiernie. Wierzch ciasta posyp startą czekoladą i płatkami migdałów. Wstaw do lodówki na kilka godzin aby całość stężała. Banatoffee pie idealnie komponuje się z lodami śmietankowymi.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz