piątek, 4 września 2015

Grillowane warzywa z makaronem i tapenade

Grillowane warzywa z makaronem i tapenade

- włoskie danie doprawione Prowansją



Najlepsze potrawy z makaronem znajdziemy bezkonurencyjnie we Włoszech. Nikt, jak włosi potrafi zrobić tak wyjątkową ucztę dla podniebienia z niewielkiej ilości składników. Tak jest i w tym przypadku. Póki sezon trwa warto korzystać z warzyw, na które sezon trwa. Makaron z grillowanym bakłażanem, cukinią, pomidorami koktajlowymi i bazyliową tapenadą jest daniem, które będzie kusiło zmysły, syciło i zachwycało podniebienie. Tapenada, stanowi rodzaj pasty, której głównymi składnikami są oliwki i kapary oraz oliwa - zatem iście włoskie połączenie, z tą jednak znaczącą informacją, że wywodzi się z Prowansji. Często do francuskiej tapenady dodaje się także składniki takie jak: czosnek, bakłażan, anchois, czy też rozmaite przyprawy. Samo tapenade świetnie nadaje się nie tylko do makaraonu, ale także do smarowania grzanek i kanapek, czy też jako sos do sałatek, czy dodatek do zup. Makaron z grillowanymi warzywami i tapenade to doskonały pomysł na szybki obiad. Jest lekki, ale z pewnością nasyci. Dobrze będzie komponował się także z dodatkiem słonego sera pleśniowego.


Składniki:
  • 1 pokrojony w grube plastry średni bakłażan
  • 1 pokrojona w grube plastry cukinia
  • 250 g pomidorków koktajlowych cherry
  • 375 g makaronu tagliatelle
  • 1/2 szklanki świeżych liści bazylii
Tapenade z bazylią:
  • 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
  • 1 łyżka opłukanych kaparów
  • 1 poćwiartowany ząbek czosnku
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1/4 szklanki świeżych liści bazylii
  • 1/4 szklanki oliwy


Przygotowanie:
  1. Przygotuj tapenade poprzez zmiskowanie wszystkich składników ze sobą.
  2. Zgrilluj bakłażana, cukinie i pomidory.
  3. W międzyczasie w dużym garnku z wrzącą wodą ugotuj makaron al dente. Odcedź  i przełóż na półpmisek.
  4. Potrząsając półmiskiem - wymieszaj makaron z warzywami, tapenade i liśćmi bazylii.




Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Włoska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz