Grillowane warzywa z makaronem i tapenade
- włoskie danie doprawione Prowansją
Najlepsze potrawy z makaronem znajdziemy bezkonurencyjnie we Włoszech. Nikt, jak włosi potrafi zrobić tak wyjątkową ucztę dla podniebienia z niewielkiej ilości składników. Tak jest i w tym przypadku. Póki sezon trwa warto korzystać z warzyw, na które sezon trwa. Makaron z grillowanym bakłażanem, cukinią, pomidorami koktajlowymi i bazyliową tapenadą jest daniem, które będzie kusiło zmysły, syciło i zachwycało podniebienie. Tapenada, stanowi rodzaj pasty, której głównymi składnikami są oliwki i kapary oraz oliwa - zatem iście włoskie połączenie, z tą jednak znaczącą informacją, że wywodzi się z Prowansji. Często do francuskiej tapenady dodaje się także składniki takie jak: czosnek, bakłażan, anchois, czy też rozmaite przyprawy. Samo tapenade świetnie nadaje się nie tylko do makaraonu, ale także do smarowania grzanek i kanapek, czy też jako sos do sałatek, czy dodatek do zup. Makaron z grillowanymi warzywami i tapenade to doskonały pomysł na szybki obiad. Jest lekki, ale z pewnością nasyci. Dobrze będzie komponował się także z dodatkiem słonego sera pleśniowego.
Składniki:
Przygotowanie:
- 1 pokrojony w grube plastry średni bakłażan
- 1 pokrojona w grube plastry cukinia
- 250 g pomidorków koktajlowych cherry
- 375 g makaronu tagliatelle
- 1/2 szklanki świeżych liści bazylii
Tapenade z bazylią:
- 1 szklanka czarnych oliwek bez pestek
- 1 łyżka opłukanych kaparów
- 1 poćwiartowany ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1/4 szklanki świeżych liści bazylii
- 1/4 szklanki oliwy
Przygotowanie:
- Przygotuj tapenade poprzez zmiskowanie wszystkich składników ze sobą.
- Zgrilluj bakłażana, cukinie i pomidory.
- W międzyczasie w dużym garnku z wrzącą wodą ugotuj makaron al dente. Odcedź i przełóż na półpmisek.
- Potrząsając półmiskiem - wymieszaj makaron z warzywami, tapenade i liśćmi bazylii.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Włoska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz