Grillowana kukurydza po indyjsku
- na ostro
Kukurydza oryginalnie pochodzi z Meksyku, szybko jednak znalazła amatorów na całym świecie. Jest to gatunek powszechnie uprawiany na całym świecie. Indie nalezą do grupy największych producentów kukurydzy. Kukurydzę cechuja duża wydajność i jednocześnie wartość pokarmowa. Stanowi podstawę wyżywienia w krajach słabo rozwiniętych. Kukurydzę spożywamy głównie pod dwiema postaciami: konserwowej - z puszki, jako dodatek do sałatek i innych potraw oraz prażonej - czyli kukurydza w wersji filmowej, popularnie zwaną popcornem. Jednakże, kiedy jest sezon na kukurydzę, wtedy koniecznie należy sięgnąć po świeże kolby. Niedaleko Bombaju znajduje się malownicza górska miejscowość chętnie odwiedzana przez turystów - Lonavla. Przy punkcie widokowym na wąskie wodospady rozstawione są stoiska z ofertą rozmaitych przekąsek. Tam poznałam smak grillowanej kukurydzy. Kukurydza dług czas opiekana jest na grillu, jest niemalże spalona. Smakuje jednak wybornie, a to za sprawą ostrej papryczki chilli, którą świetnie komponuje się ze słodyczą kukurydzy. Doprawiona solą i skropiona sokiem z limonki syci w niezwykły sposób. Tak przygotowana kukurydza będzie ciekawą formą podania, która będzie powiewem świeżości wśród smaków nam dobrze znanych, a jednocześnie którą z pewnością i chęcią nieraz powtórzycie.
- 4 kolby kukurydzy
- 1 łyżka sprokoszkowanej papryczki chilli
- 1 i 1/2 łyżki soli
- 1 cytryna, pokrojona na ćwiartki
- masło - do smaku
Przygotowanie:
- Jeżeli masz mniej czasu i cierpliwości - wpierw ugotuj kolby do miękkości w osolonej wodzie.
- Obtocz kolby kukurydzy w mieszance z sproszkowanego chilli oraz soli. Wyłóż kolby i grilluj do momemntu aż te wyrażnie się zarumienią.
- Gotowe kolby wyłóż na talerze i skrop sokiem z ćwiartek cytryny. Wedle uznania do smaku możesz posmarować plasterkiem masła. Podawaj gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz