niedziela, 6 września 2015

Sałatka z kaszy bulgur i pomidorów

Sałatka z kaszy bulgur i pomidorów

- po turecku


Kuchnia turecka znana jest przede wszytskim z potraw takich jak pilaw, różnego rodzaju sałatki oraz zupy. Dwa składniki kulinarne odgrywają tu najwążniejszą rolę, bez których potrawy nie miałyby racji bytu - ryż oraz pszeniczny grysik, czyli bulgur. Pszenica pochodzi z Azji. Suche stepy Turcji nie były najlepszym miejscem pod jej uprawę - wybudowano na rzekach tamy, za sprawą których można było naprawiać najlepszą jej odmiany, czyli durum. Wysuszone i pokruszone ziarna pszenicy gotuje się, a następnie mieli - tak powstaje kasza bulgur. Jest ona ceniona wyżej niż ryż ze względu na to, ze zawiera więcej błonnika, białka i węglowodanów. Wyglądem przypomina kuskus, w podobny sposób się ja również przygotowuje. Wystraczy zalać wrzątkiem i odstawić na 20 minut. Kasza w tym czasie pęcznieje i mięknie. Dostępne są dwa rodzaje kaszy bulgur - grubo oraz drobno mielonej. Odmiana drobnomielona nazywana jest inaczej semoliną i wykorzystywana jest często do wyrobiania ciasta, czy też zagęszczania zup. Bulgur odmiany gruboziarnistej podaje się z potrawami mięsnymi, czy jako składnik  różnego rodzaju sałatek. W tym celu postanowiłam wykorzystać kaszę. Sałatka z kaszy bulgur z dodatkiem pomidorów, papryki oraz pietruszki swobodnie zastąpi obiad. Potrawę wzbogaciłam o dodatek w postaci smażonego łososia - co sprawiło, że w zupełności mogłam potraktować sałatkę jako danie obiadowe.


Składniki dla 4 osób:
  • 200 g kaszy bulgur
  • 1 i 1/4 szklanki wywaru warzywnego 
  • 250 g pomidorów, obranych ze skórki, bez nasion, drobno pokrojonych
  • 2 papryczki chilli, bez gniazd nasiennych, drobno pokrojone
  • 2 dymki, pokrojone w talarki
  • 1 czerwona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1 zielona papryka, pokrojona w kostkę
  • 1/2 pęczka pietruszki, grubo posiekanej
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki oliwy
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • smażony filet z łososia (opcjonalnie)


Przygotowanie:
  1. W garnku zagotuj wywar warzywny, wsyp kaszę bulgur i wymieszaj. Odstaw na 30 minut, aby spęczniała.
  2. Przecier pomidorowy, natkę pietruszki, sok z cytryny, oliwę, warzywa oraz sól z pieprzem dodaj do kaszy bulgur. Wymieszaj całość i odstaw na 20 minut. Przed podaniem ponownie dopraw do smaku solą i pieprzem.


Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Turecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz