Dżem z moreli i marchwi
Słoiki nadchodzą
I w końcu jest.... przepis na dżem w wykonaniu mżonka. Jakiś czas temu mżonek wpadł na pomysł na wykonanie własnych dżemów. Bo taniej, smaczniej i zabawniej. Ale jak wiadomo standardowe przepisy są nudne. No i wrzucenie coś do czegoś jest zabawniejsze nawet jeśli pozornie nie pasuje. Tak było z tym dżemem. Moreli było za mało (ach to podjadanie;p) a że marchewki można dodać do ciasta... Dżem się udał. Może zaświadczyć o tym rodzina, my i obdarowani znajomi.
Składniki:
- 1 kg moreli (bardzo dojrzałych)
- 0,5 kg marchewki
- 0,7 kg cukru
Przygotowanie :
- Morele myjemy i sparzamy. Owoce czyścimy z pestek i kroimy na ćwiartki.Wrzucamy do rondla z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na ok 2 godziny by puściły sok.
- Marchewki myjemy, obieramy i blendujemy lub ścieramy na małe kawałki (najlepiej jak uzyskamy marchewkowe wiórki).
- Morele smażymy w rondlu na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Smażymy aż kawałki moreli będą szkliste, a dżem uzyska odpowiednią gęstość. Zazwyczaj jest to około godziny, im dłużej będziemy gotować tym gęstszy będzie dżem.
- Po około 40 minutach gotowania dodajemy marchewkę dalej mieszając dżem. Przez to że będzie gotować się krócej będzie "chrupać" w dżemie.
- Test gęstości dżemu po wystygnięciu można przetestować na zimnym talerzu. Mocno schłodzony talerz (najlepiej włożyć go na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładamy jedną łyżeczkę dżemu. Po chwili dżem wystygnie i możemy ocenić czy pasuje nam taka gęstość
- Gorący dżem przekładamy do suchych i wyparzonych słoików. Dobrze wycieramy brzeg słoików (np papierowym ręcznikiem) i zakręcamy mocno. Odwracamy do góry dnem aż do wystygnięcia.
Uwagi: świetnie nakłada się dżem przez lejek z dużym otworem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz