poniedziałek, 21 września 2015

Dżem z marchwii i morel

Dżem z moreli i marchwi

Słoiki nadchodzą 

 

I w końcu jest.... przepis na dżem w wykonaniu mżonka. Jakiś czas temu mżonek wpadł na pomysł na wykonanie własnych dżemów. Bo taniej, smaczniej i zabawniej. Ale jak wiadomo standardowe przepisy są nudne. No i wrzucenie coś do czegoś jest zabawniejsze nawet jeśli pozornie nie pasuje. Tak było z tym dżemem. Moreli było za mało (ach to podjadanie;p) a że marchewki można dodać do ciasta... Dżem się udał. Może zaświadczyć o tym rodzina, my i obdarowani znajomi.



Składniki:
  • 1 kg moreli (bardzo dojrzałych)
  • 0,5 kg marchewki
  • 0,7 kg cukru

Przygotowanie :
  1.     Morele myjemy i sparzamy. Owoce czyścimy z pestek i kroimy na ćwiartki.Wrzucamy do rondla z grubym dnem i zasypujemy cukrem. Zostawiamy na ok 2 godziny by puściły sok.
  2.     Marchewki myjemy, obieramy i blendujemy lub ścieramy na małe kawałki (najlepiej jak uzyskamy marchewkowe wiórki).
  3.     Morele smażymy w rondlu na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Smażymy aż kawałki moreli będą szkliste, a dżem uzyska odpowiednią gęstość. Zazwyczaj jest to około godziny, im dłużej będziemy gotować tym gęstszy będzie dżem.
  4.     Po około 40 minutach gotowania dodajemy marchewkę dalej mieszając dżem. Przez to że będzie gotować się krócej będzie "chrupać" w dżemie.
  5.     Test gęstości dżemu po wystygnięciu można przetestować na zimnym talerzu. Mocno schłodzony talerz (najlepiej włożyć go na kilkanaście minut do zamrażalnika) nakładamy jedną łyżeczkę dżemu. Po chwili dżem wystygnie i możemy ocenić czy pasuje nam taka gęstość
  6.     Gorący dżem przekładamy do suchych i wyparzonych słoików. Dobrze wycieramy brzeg słoików (np papierowym ręcznikiem) i zakręcamy mocno. Odwracamy do góry dnem aż do wystygnięcia.

Uwagi: świetnie nakłada się dżem przez lejek z dużym otworem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz