niedziela, 10 stycznia 2016

Herbata turecka z jabłkami i cynamonem

Herbata turecka z jabłkam i cynamonem

- oraz pomarańczą z cytryną



Kuchnia turecka nie jest skomplikowana, oparta jest na prostych połączeniach. Składniki i smaki łączy się swobodnie. Bogactwo kulinarne Turcja zawdzięcza swojemu ustyuowaniu leży na styku tradycji kulinarnych Europy, Azji oraz Półwyspu Arabskiego.  Herbata jest szczególnym napojem w kulturze tureckiej. Jednakże nie zawsze tak było. W XVI wieku była jednym z cenniejszych towarów trapsortowanych do Europy, ale na dworze osmańskim wówczas nie wzbudzała tak dużego zainteresowania co kawa. Docenienie jej dopiero przyszło wraz z z nadejściem XIX wieku. Zaczęło się pojawiać coraz wiecej ogródków i herbaciarni. Dziś herbata jest nazywana napojem narodowym Turcji. Turcy mają zwyczaj picia herbaty w małych szklaneczkach o kształcie przypominającym kwiat tulipanu. Herbatę powinno się pić bardzi gorącą i równie słodką. Kluczem jest długi okres zaparzania, bo trwa aż 10 minut. Dzisiaj prezentowana herbata jest typową turecką herbatą, ale na pewno równie aromatyczną. Ma niezwykły owocowy smak cytrusowo-cynamonowo-jabłkowy. Można ją spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno. W obu wersjach smakuje wyjątkowo.



Składniki dla 3-4 osób:
  • 3 szklanki wody
  • 4 łyżki mocnej herbaty lub gotowe saszetki
  • 1 średniej wielkości jabłko, pokrojone w ósemki
  • 1 laska cynamonu
  • 1 pomarańcza, pokrojona na ćwiartki
  • 1/2 cytryny, pokrojona na ćwiartki
  • miód - do smaku

Przygotowanie:
  1. W małym garnku umieśc wszystkie składniki poza miodem. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia.
  2. Zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem na 30 minut.
  3. Dodaj miód wedle uznania. Rozlej do szklanek. 

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z yummly.com

Smacznego!

1 komentarz: