Herbata turecka z jabłkam i cynamonem
- oraz pomarańczą z cytryną
Kuchnia turecka nie jest skomplikowana, oparta jest na prostych połączeniach. Składniki i smaki łączy się swobodnie. Bogactwo kulinarne Turcja zawdzięcza swojemu ustyuowaniu leży na styku tradycji kulinarnych Europy, Azji oraz Półwyspu Arabskiego. Herbata jest szczególnym napojem w kulturze tureckiej. Jednakże nie zawsze tak było. W XVI wieku była jednym z cenniejszych towarów trapsortowanych do Europy, ale na dworze osmańskim wówczas nie wzbudzała tak dużego zainteresowania co kawa. Docenienie jej dopiero przyszło wraz z z nadejściem XIX wieku. Zaczęło się pojawiać coraz wiecej ogródków i herbaciarni. Dziś herbata jest nazywana napojem narodowym Turcji. Turcy mają zwyczaj picia herbaty w małych szklaneczkach o kształcie przypominającym kwiat tulipanu. Herbatę powinno się pić bardzi gorącą i równie słodką. Kluczem jest długi okres zaparzania, bo trwa aż 10 minut. Dzisiaj prezentowana herbata jest typową turecką herbatą, ale na pewno równie aromatyczną. Ma niezwykły owocowy smak cytrusowo-cynamonowo-jabłkowy. Można ją spożywać zarówno na ciepło jak i na zimno. W obu wersjach smakuje wyjątkowo.
- 3 szklanki wody
- 4 łyżki mocnej herbaty lub gotowe saszetki
- 1 średniej wielkości jabłko, pokrojone w ósemki
- 1 laska cynamonu
- 1 pomarańcza, pokrojona na ćwiartki
- 1/2 cytryny, pokrojona na ćwiartki
- miód - do smaku
Przygotowanie:
- W małym garnku umieśc wszystkie składniki poza miodem. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia.
- Zdejmij z ognia i odstaw pod przykryciem na 30 minut.
- Dodaj miód wedle uznania. Rozlej do szklanek.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z yummly.com
Smacznego!
wspaniala. bardzo lubie :)
OdpowiedzUsuń:)
OdpowiedzUsuńHerbata ewidentnie rozgrzewająca - idealna na chłodne dni oraz długie, zimowe wieczory. Sama, raczej takowej nie pijam. Ubóstwiam za to herbatę zieloną, szczególnie z dodatkiem pigwy, którą można znaleźć w ofercie firmy https://big-active.pl/produkty/herbata-zielona-z-owocem-pigwy-100g
OdpowiedzUsuń