Misto Quente
- kanapka z serem i szynka w stylu brazylijskim
Misto quente to rodzaj najprostszej kanapki z serem i szynką serwowanną na ciepło. Nazwa kanapki - misto quente - oznacza po portugalsku dokładnie szynka i ser. Pieczywo, jakie używa się do przygotowania potrawy jest różne, stosuje się bułki, jak również pieczywo tostowe. Ważne jest, aby to było pszenne białe pieczywo. Kanapkę ogrzewa się na rozmaity sposób - zarówno w piecu, niekiedy w kuchence mikrofalowej, a nawet w kąpieli wodnej. Jest to potrawa niezwykle popularna w Brazylii. Podawana jest najczęściej w porze śniadaniowej do kawy z mlekiem. Jest to danie tak proste i powszechne, nie tylko w Brazylii, jednakże właśnie tam jest najbardziej doceniane i zaliczane do tradycyjnych potraw brazylijskich, które koniecznie trzeba spróbować. Spróbowałam, nie raz, jak prawdopodobnie większość z Was. Nie da się ukryć, że ten rodzaj posiłku nie należy do najbardziej wymyślnych, można bez wstydu nazwać go banalnym, niemniej jednak jest smaczny. Rzeczywiście doskonale spisuje się jako solidne śniadanie na dobry początek dnia.
- 4 kromki pieczywa tostowego lub 2 bułki pszenne
- 4 plasterki sera
- 4 plasterki szynki
Przygotowanie:
- Jezeli używasz bułek przekrój je wzdłuż na pół, Na każdą kromkę rozłóż po plasterze sera i szynki. Złóż kromki i zapiekaj kanapki najlepiej na suchej lub, lekko naoliwionej patelni do zrumienienia i rozpuszczenia się sera.
- Gotowe kanapki na ciepło podawaj z kawą z mlekiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz