wtorek, 19 stycznia 2016

Tostaditas z wołowiną i papryczką chilli

Tostaditas z wołowiną i papryczką chilli

- pikantna przystawka z Meksyku


Tostadas to coś w rodzaju tortillowej pizzy. To usmażona na płasko duża tortilla, na którą nakłada się warstwę nadzienia. Smak tostadas określa upodobanie przygotowującego - może być to zarówno fasola na ciepło, marynowane papryczki, kawałki mięsa, ewentualnie ryby, jak również warzywa. Te ostatnie mogą być serwowane zarówno świeżej, jak również gotowanej. Na wierzchu zazwyczaj podaje się odrobinę śmietany i sera. Nazwa tostadita odnosi się do wielkości przekąski. W oryginalnym przepisie powinnam była wyciąć kręgi z gotowych tortilli, wolałam jednak wykorzystać ją w całości. Tostaditas to doskonała i oryginalna przekąska nie tylko dla amatorów amerykańskiej pizzy. Wołowina jest dosyć pikantna, przez co dodatek w postaci sera, śmietany i awokado wyłożonych na wierzch mięsnego farszu jest idealnym zbilanosowaniem smaku. Potrawa będzie świetnym pomysłem na spotkanie ze znajomymi przy piwie w domowych pieleszach.


Składniki dla 4 osób:

  • 1 czerwona papryczka chilli, bez gniazd nasiennych, posiekana
  • 4 duże tortille
  • 1 mała cebula, posiekana
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • 1 łyżka oleju
  • 400 g mielonej wołowiny
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka piwa
  • 1 awokado
  • 1/2 szklanki śmietany
  • tarty ser cheddar
  • dodatkowo olej do smażenia


Przygotowanie:
  1. Rozgrzej łyżkę oleju na średniej patelni. Usmaż cebulę, dodaj czosnek, chilli oraz wołowinę. Smaż do momentu zmiany koloru mięsa. 
  2. Dodaj koncentrat pomidorowy oraz piwo. Dobrowadź do wrzenia, następnie zmniejsz płomień i gotuj bez przykrycia przez około 15 minut. Płyn powinien niemalże całkowicie wyparować. 
  3. Każdy płat tortilli pokrój na osiem części i usmaż je z obu stron. Na każdy trójkąt nałóż łyżkę smażonej wołowiny. Udekoruj każdy kawałkiem 1/2 łyżeczki śmietany, kawałkiem awokado i sera.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Meksykańska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz