Marynowane oliwki
- na sposób grecki
Kuchnia grecka uznawana jest za jedną z najzdrowszych na świecie. Sekret tkwi w doborze odpowiednich proporcji i doskonałych jakościowo produktów. Dietetycy uznali, że Kreta - największa z greckich wysp przewodzi szczególnie w tym temacie. Mieszkańcy Krety przewyższają swoich sąsiadów w ilości spożywanej oliwy, jak również owoców. Ponadto, w diecie znajduje się dużo ciemnego pieczywa i roślin strączkowych. Większość powierzchni Grecji zajmują góry, jednakże korzystny klimat sprzyja uprawom roślin. Okolice rolnicze słyną z gajów oliwnych, winnych, czy gajów cytrusowych. Kuchnia grecka jest prosta i radosna, przez co uznawana jest również za jedną z najsmaczniejszych. Poza świetnej jakości produktów, potrawy greckie są pełne spontaniczności. Oliwki i oliwa są ważnymi składanikami wielu greckich dań. Same cytrusy również często używane są do tworzenia niezwykłych potraw. Marynowane oliwki łączą ze sobą to co greckie - oliwki, oliwę, cytrusy i świeże zioła. To ciekawy pomysł na przystawkę w oryginalny i niebegatelny sposób. Zachęcam do przygotowania.
Składniki:
- 150 g drylowanych oliwek
- 1 pokrojony ząbek czosnku
- 2 plasterki cytryny pokrojone na ćwiartki
- 2 łyżki świeżego kopru
- 0,5 szklanki oliwy
- Umieść oliwki, czosnek, cytrynę i koper w słoiku. Wlej oliwę, tak aby wypełnić i pokryć oliwki.
- Słój trzymaj w chłodnym, zaciemnionym miejscu przez blisko dwa tygodnie. Oliwki po tym czasie powinny już byc zamarynowane. Nadaja się do przechowywania przez dwa miesiące.
Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany z "Podróże kulinarne. Kuchnia Grecka. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita
Smacznego!
Jestem bardzo ciekawy smaku. Ostatnio jadłem oliwki nadziewane farszem z łososia. Mega dobre!
OdpowiedzUsuńTeż je jadłem - zabijają całkowicie posmak normalnej oliwki. A takie zestawienie jak tutaj to dopiero musi być niebo w gębie.
UsuńNo ciekawe jak smakuje taka podróż po języku :) Trzeba zrobić samemu! :)
Usuń