niedziela, 17 stycznia 2016

Owoce morza w żółtym curry

Owoce morza w żółtym curry

- tajskie curry ze słodkimi ziemniakami i brokułami


Jest takie miejsce w południowej Tajlandii - Półwysep Malajski, który rozdziela Ocean Indyjski z Oceanem Spokojnym. Niegdyś teren był wyłącznie porośnięty dżunglą, obecnie słynie z plantacji kauczukowca, palmy kokosowej oraz lokalnej kuchni. Słynie ona z ognistego smaku. Oparta jest w dużej mierze o owoce morza, kokosa oraz ostrą papryczkę chilli. Kuchnia Półwysu Malajskiego przedstawia najbardziej pikantną odmianę kuchni tajskiej. Jeżeli kiedykolwiek będziecie mieli okazję tam zagościć, lepiej ostrożnie potraktujcie degustacje lokalnych specjałów. Najbardziej popularnym przykładem tamtejszej kuchni jest rybne curry Kaeng Tai Plaa. Przyrządza się je aż przez siedem dni, gotując rybie nierki, warzywa oraz papryczki chilli. Ludność zamieszkująca półwysep do w głównej mierze buddyści i muzułmanie. Muzułmanie wprowadzili do lokalnego menu słodkie ziemiaki. Przygotowane dzisiaj curry, nie będzie rozrywało piekielnym ogniem podniebienia - złagodziłam potrawę o dodatkową ilość mleczka kokosowego. Nie przygotowywałam jej również przez siedem dni, a około godziny. Potrawa jest piekielnie smaczna. Rozgrzewa, syci i niezwykle smakuje. Zachęcam do przygotowania. 


Składniki dla 4-6 osób:
  • 250 g średnich krewetek (królewskich)
  • 250 g kalmarów
  • 1 batat, ugotowany, pokrojony w kostkę
  • 300 g filetów z białej ryby o zwartym mięsie (użyłam polędwiczek z dorsza)
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • 1 opakowanie żółtej pasty curry (2 łyżki)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego świeżego imbiru
  • 1 cebula, cienko pokrojona
  • 1 łodyga trwy cytrynowej, drobno posiekana
  • 6 różyczek brokuła
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 duże puszki mleczka kokosowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka uprażonych orzechów ziemnych
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1/4 czerwonej słodkiej papryki pokrojonej w wąskie paski

Składniki:
  1. Do garnka o grubym dnie wrzuć pastę curry i dodaj olej. Trzymaj na ogniu do momentu uzyskania wyraźnego aromatu.
  2. Dorzuć czosnek, imbir, cebulę oraz trawę cytrynową, smaż mieszając, aż cebula zmięknie. Dodaj różyczki brokuła i mieszaj przez kolejne 2 minuty. Wlej wodę, sos rybny i mleczko kokosowe, Wsyp cukier i mieszając doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień  i gotuj przez blisko 10 minut, co pewien czas mieszając. 
  3. Dodaj rybę i gotuj bez przykrycia przez 3 minuty. Dodaj pozostałe owoce morza i słodkie ziemniaki i gotuj przez kolejne 5 minut, Dodaj sok wyciśnięty z cytryny i zamieszaj.
  4. Przełóż potrawę do misek. Posyp posiekanym szczypiorkiem, prażonymi orzeszkami ziemnymi oraz papryką. Podawaj z ryżem. 

Przepis zaczerpnięty - zmodyfikowany "Podróże kulinarne. Kuchnia Tajska. Tradycyjne smaki i potrawy" Rzeczpospolita

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz